Clam per la república a Sant Boi

Unes 300 persones s’han concentrat a la plaça de l’Ajuntament per demanar una república el dia que el rei Joan Carles ha anunciat que abdicava. Del balcó del consistori s’han penjat una bandera republicana i una estelada, acció que va rebre els aplaudiments dels assistents. 

Una bandera republicana i  una estelada van penjar del balcó del consistori // Maria Roda

Una bandera republicana i una estelada van penjar del balcó del consistori // Maria Roda

Sant Boi va sortir al carrer per demanar un referèndum en el que la ciutadania decideixi si vol una monarquia o una república. Les seccions locals d’ICV-EUiA, ERC, la CUP, a més de Procés Constituent, havien convocat la concentració a través de les xarxes socials. Després d’uns primers minuts de tranquil·litat, amb alguns crits a favor d’una III República, els manifestants van arreplegar-se a la porta de l’Ajuntament, on es va col·locar un micròfon perquè qui volgués pogués dir la seva.

Va ser el moment en el que representants de d’ICV-EUiA i ERC van fer uns curts parlaments defensant el dret a decidir i demanant que «no ens imposin de nou un rei que no ha estat votat». A petició de molts assistents, el president d’Iniciativa a Sant Boi, Miguel Ángel Merino, va pujar al balcó del consistori i va penjar una bandera republicana i una estelada, acció que va ser rebuda amb aplaudiments i crits des del públic. La policia local va demanar la retirada de les banderes, però després d’uns minuts de negociació, el conserge de l’ajuntament va pujar al balcó a tornar-les a penjar.

Prop de 300 persones s’han concentrat a les 8 del vespre a la plaça de l’Ajuntament // Maria Roda

Prop de 300 persones s’han concentrat a les 8 del vespre a la plaça de l’Ajuntament // Maria Roda

Altres ciutadans a títol personal van agafar el micròfon per emplaçar a tots a «seguir units i lluitant per moltes altres problemàtiques socials com la educació, la sanitat o el habitatge». En un cantó de la plaça, intentant passar desapercebuts, es va veure als tres regidors de PxC just quan un santboià demanava «que a les properes eleccions municipals de 2015 fem fora de l’ajuntament als tres regidors feixistes de PxC, i aconseguim una majoria d’esquerres republicanes». Per cloure l’acte reivindicatiu es va cantar ‘Els Segadors’.

El perfil de la gent que es va concentrar era divers i comptava tant amb gent gran com amb persones de mitjana edat i gent jove, que se sumava als curiosos que s’ho miraven des dels bancs i les terrasses de la plaça. Entre les 300 persones que es van concentrar estaven els regidors d’ICV, representants d’ERC i la CUP, així com membres del Procés Constituent, i molts santboians d’entitats i moviments socials com la PAH, l’Assemblea d’Aturats i Arran. Tot i que el PSC no es va sumar a la concentració demanera oficial, també es va poder veure entre el públic al regidor socialista Juan Antonio Tamayo acompanyat d’altres militants socialistes.

Recomanacions personalitzades