El santboià José Luis López retrata el dia a dia dels cuidadors de les persones amb alzheimer en un documental

Dirigit pel santboià José Luis López, el curtmetratge ‘No m’oblidis’ ha estat rodat en el marc del programa CulturaMent de la Diputació de Barcelona i ha rebut premis internacionals.

El regidor de Cultura, José Manuel González (esquerra); el director del curt, José Luis López (centre); i la presidenta de l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat, Mercè Rull // Samar Elansari

Aquest mes d’octubre s’ha presentat als cinemes de Can Castellet el curtmetratge documental No m’oblidis. El film, dirigit pel santboià José Luis López, presenta el dia a dia de les persones amb alzheimer narrat des de la perspectiva dels cuidadors, en concret narra el dia a dia d’una família santboiana que té un familiar que pateix la malaltia.

En aquest sentit, el curt vol mostrar amb aquest punt de vista les vivències de les persones que tenen un familiar amb Alzheimer i posa sobre la taula els sentiments que viuen durant la vida quotidiana les persones de l’entorn dels malalts.

L’acte de presentació del curtmetratge ha comptat amb la presència del director, del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sant Boi, José Manuel González i de la presidenta de l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat, Mercè Rull. A més, el curtmetratge documental ha estat rodat en el marc del programa CulturaMent de la Diputació de Barcelona que posa el focus en les activitats culturals relacionades amb la gent gran, la salut mental i la demència.

Posar el focus en l’entorn

El curtmetratge dirigit per López posa el focus en l’entorn de les persones que pateixen alzheimer. En aquest sentit, durant la seva intervenció a la presentació del film, el director explica que el seu objectiu és «valorar els records, que és el que al final forma part de l’essència de les persones». De fet, la narrativa del protagonista del film, es basa en tots els records i bons moments que ha passat amb la seva dona que ara pateix la malaltia. A més, López, afegeix que vol arribar a l’espectador «a través dels sentiments i els valors del protagonista» i ha assegurat que l’entorn és el gran «oblidat de la malaltia i també mereixen un petit homenatge».

En la mateixa línia, Mercè Rull ha subratllat que la figura de les persones cuidadores «és una peça clau dins del desenvolupament de la malaltia» i ha posat en focus en la necessitat de l’acompanyament no només als malalts «sinó també a totes les persones que formen part del seu entorn més proper». El regidor de Cultura, José Manuel González, també ha afegit que aquest documental mostra «l’especial sensibilitat de la ciutat de Sant Boi de Llobregat envers la salut mental» i ha destacat el recorregut del municipi envers el tema.

Bona acollida des del primer moment

L’estrena al públic del film ha estat aquest mes d’octubre i, segons ha explicat el director «ha tingut molt bona acollida des del primer moment». En aquest sentit, destaca que en les sessions programades per al públic als cinemes de Can Castellet es van exhaurir les entrades de seguida i «un total de 150 persones s’han quedat sense poder veure el curt».

A més, el documental, ja ha rebut dos premis internacionals al festival de cinema de Florència (Florence Short Film Festival) i al festival de Mumbai, a l’Índia.

Recomanacions personalitzades