L’alarma de Protecció Civil protagonitza el matí dels ciutadans de Sant Boi

A les 13 hores la notificació ha sonat puntualment al Baix Llobregat. Aquest nou sistema d’alarmes per telefonia mòbil està pensat per traslladar als ciutadans les instruccions que han de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys si es troben en una zona d’emergència.

Imatge del text del missatge de Protecció Civil // Sant Boi Diari

És migdia i la plaça de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, amb la majoria de les taules de les respectives cafeteries plenes, gaudeix de la tranquil·litat habitual. Una vegada arriben les 13 hores, l’alarma de Protecció Civil sona a molts dels mòbils dels presents i durant uns tres minuts només se sent aquest so estrident. Les mirades van cap als dispositius i també cap al voltant.

Aquest avís és una prova de Protecció Civil del nou sistema d’alarmes per telefonia mòbil, pensades per traslladar als ciutadans les instruccions que han de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys si es troben en una zona afectada per un accident greu, una catàstrofe o qualsevol altra situació crítica d’emergència. Avui, 14 de setembre, ha arribat a tota la demarcació de Barcelona i a les 13 hores puntualment al Baix Llobregat i, per tant, a Sant Boi.

Un avís ja esperat

Encara que diversos ciutadans han desactivat ràpidament i amb calma l’alarma, també han estat els que s’han sorprès. Mercè compartia un cafè amb tres amigues, el so els ha pillat desprevingudes i no sabien com aturar-ho: «Jo només utilitzo el Whatsapp per parlar amb la meva família i dona gràcies», ha assegurat la dona entre rialles i crits mentre demanava ajuda per fer que el seu telèfon deixés de sonar.

Molt més jove és Mariona que, encara que sabia que sonaria l’alarma perquè ho havia vist per Twitter, no aconseguia aturar-la: «Vaig llegir que quan premessis al botó d’acceptar deixaria de sonar, però al meu iPhone no em surt aquest botó. He baixat el so i pensava que ho havia aconseguit, però de sobte torna a sonar amb la notificació en anglès», ha declarat. «Ara tots utilitzem el mòbil per tot, crec que no n’hi ha millor manera de donar un avís d’emergència. Molta gent ja no mira les notícies ni escolta la ràdio», ha sentenciat aquesta noia.

«El so i l’ambient creat fan que sembli que estem en una situació d’emergència real i que hem de marxar ràpidament cap a casa perquè arriba el perill», comentava divertit Esteve. Això sí, tant ell com la seva acompanyant, Carme, ja s’ho esperaven: «Ahir ho van repetir moltes vegades al telenotícies». «Crec que està bé aquest sistema, la realitat és que te n’adones molt de pressa de què alguna cosa passa», ha afegit.

Enquesta d’avaluació

Tal com expliquen des de la Generalitat de Catalunya, aquest sistema és complementari a la resta de canals d’informació d’emergències de Protecció Civil, com les xarxes socials (@emergenciescat), on, si es dona el cas, es podran seguir les actualitzacions de la situació. És, per tant, una forma d’enviar missatges excepcionals, però sense ser informació de servei.

Per a avaluar com s’ha desenvolupat la prova, la Generalitat habilitarà una enquesta anònima perquè els ciutadans informin de si han rebut o no el missatge, així com l’idioma i la companyia telefònica a la qual pertanyen. Tot això en línia amb l’objectiu de Protecció Civil, arribar al 100% dels dispositius.

Recomanacions personalitzades