Sant Boi és una de les ciutats més vulnerables a la calor de l’àrea metropolitana

El municipi és un dels que té més zones de risc a la calor segons un estudi sobre la vulnerabilitat al canvi climàtic elaborat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Ciutat Cooperativa és el barri que pitjors condicions té per fer front a les altes temperatures mentre que Marianao és el millor preparat.

Mapa de l’IVAC a Sant Boi de Llobregat // AMB

Les onades de calor no es pateixen de la mateixa manera a tot arreu. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha desenvolupat l’índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC) i Sant Boi no surt gens ben parat. És una de les nou ciutats metropolitanes que presenta unes pitjors condicions per fer front les temperatures cada vegada més extremes i, en gran part, s’atribueix a la densitat de població.

L’informe elaborat per l’Institut Metròpolis i finançat per l’AMB apunta que el 16% de la població metropolitana viu en entorns vulnerables a la calor. Una part d’aquest percentatge es troba a Sant Boi, encara que la cosa va per barris. El districte de Ciutat Cooperativa és on hi ha més risc de vulnerabilitat (zones morades i blau fosc al mapa superior), amb una puntuació d’entre 47 i 100 punts en una escala de l’1 al 100. A Camps Blancs, Casablanca, Centre i Vinyets-Molí Vell també n’hi ha punts blaus, amb un índex d’entre 34 i 61 punts. D’altra banda, a Marianao la major part del territori és taronja, el que indica un risc de vulnerabilitat baix.

Densitat i rendes baixes augmenten la vulnerabilitat al canvi climàtic

L’IVAC mesura el conjunt de factors sociopolítics, econòmics i ambientals que fan que es pateixin els efectes del canvi climàtic més intensament. Els factors que fan que diverses zones de Sant Boi obtinguin una xifra elevada són diversos, però el principal és la densitat poblacional, amb 3.883,1 habitants per kilòmetre quadrat. Altres condicionants negatius són el predomini de llars amb rendes baixes i sense estudis universitaris. També influeixen les llars amb gent gran que viu sola, amb dones grans, amb població estrangera provinent de països en desenvolupament i amb informes de risc d’exclusió residencial de serveis socials. Així mateix, els habitatges relativament vells (construïts principalment del 1951 al 1980) i en estat deficient, mal estat o ruïnós.

Índex de Vulnerabilitat al Canvi Climàtic (IVAC) a l’àrea metropolitana de Barcelona // AMB

Algunes claus que proposa l’AMB per reduir la vulnerabilitat climàtica és la rehabilitació energètica dels habitatges, la promoció d’infraestructura blava i d’energies renovables o les polítiques de benestar social per promoure també l’assessorament energètic.

Per fer més fàcil de portar les altes temperatures, s’ha impulsat un augment de la cobertura de refugis climàtics aquest estiu. Un 80% de la població metropolitana vulnerable (excepte a Barcelona) està a 10 minuts d’un refugi climàtic metropolità, i el 96% a 15 minuts. En el cas de Sant Boi, l’Ajuntament ha posat a disposició de la ciutadania vuit refugis climàtics durant aquest estiu, un més que l’any passat.

Recomanacions personalitzades