Eli Paperboy Reed, Ismael Serrano, Maro i Peret Reyes encapçalen el cartell de la 34a edició del Festival Altaveu

Artistes internacionals, nacionals i del panorama local es combinen en el conjunt de concerts programats entre el 8 i el 10 de setembre a Sant Boi.

Hip hop, new fado, canço africana, tradicional catalana, folk, rumba, flamenc… la varietat de gèneres musicals que es poden trobar en els concerts programats del festival Altaveu és un dels seus signes d’identitat. L’esdeveniment musical de referència a la ciutat, que arriba a la seva 34a edició amb el lema ‘D’endins cap enfora’, posa émfasi enguany també en la intercontinentalitat de la proposta, amb grups d’Amèrica, Àfrica i Europa. És el que el seu director, Víctor Partido, va definir com una proposta musical «arriscada, rica i plural» durant l’acte de presentació del cartell als jardins de Can Torrents.

La programació prevista del divendres 8 al diumenge 10 de setembre comptarà amb noms consolidats i que ja han passat anteriorment pel festival com el cantautor madrileny Ismael Serrano. És un dels caps de cartell juntament amb la representant de Portugal al festival d’Eurovisió del 2022, Maro, que combina cançó d’arrel portuguesa amb nous gèneres. No és la única proposta internacional, ni molt menys. En aquest sentit, el nom més cotitzat és el d’Eli Paperboy Reed, així com el de Júpiter and Okwess, màxims representants de la música africana i que han passat aquest any per festival de renom mundial com el Coachella.

L’edició d’enguany, també ofereix propostes de rumba o flamenc com el concert de Mariola Membrives i l’espectacle “Una nit de rumba catalana amb Peret Reyes”. A més, el públic podrà gaudir de propostes actuals com les de la cantant de hip hop i rap Santa Salut o el pop electrònic de Soledad Vélez. Tanmateix, el festival ofereix el folk més avantguardista de del grup nord-americà River Omelet així com del català Ferran Orriols.

A banda dels concerts pròpiament dits, el festival repetirà el format “Descobrint Altaveu” un espai d’entrevistes amb els artistes per tal de conèixer-los i parlar sobre la seva proposta musical. També hi haurà l’Altaveu en Família a càrrec del col·lectiu Karxofarock i La Ratonera amb la intenció d’apropar el hip hop a tots els públic, així com xerrades, documentals, una fira del disc i una exposició.

Producció juvenil i santboiana

Durant l’acte de presentació, l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, va definir el festival, que és un dels més antics de Catalunya, com “un símbol de la ciutat que posa en valor i fa visibles les noves generacions”. En aquest sentit, l’Altaveu segueix la tradició de donar veu als artistes de la ciutat com el santboià Ros, centrat en la música tradicional catalana. A més, hi haurà una producció pròpia local.

El regidor de Cultura, José Manuel González Labrador, l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i el director del Festival Altaveu, Víctor Partido, durant la presentació del cartell // Ajuntament de Sant Boi

En aquesta ocasió, els joves santboians vinculats a la Plataforma d’Educació Social de Sant Boi (PES), amb el grup post-rock Böira i Atzur visuals, realitzaran un concert conjuntament amb un espectacle d’arts visuals. La composició permetrà gaudir de la creació d’imaginaris col·lectius a partir de la combinació de mètodes i pràctiques artesanes, mecàniques i digitals. «La cultura serveix per construir comunitat», va celebrar el regidor de Cultura, José Manuel González Labrador, en contraposició amb la censura que s’està donant a altres parts amb els nous governs municipals de PP i Vox.

Recomanacions personalitzades