L’Ajuntament i el Ministeri de Defensa signen un protocol per traslladar la caserna militar

L’alcaldessa, Lluïsa Moret; i la ministra de Defensa, Margarita Robles; han signat aquest divendres el ‘Protocol d’intencions per la col·laboració entre el Ministeri de Defensa i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat sobre la caserna de Santa Eulàlia’. Un pas més pel futur trasllat de les instal·lacions militars.

Representants de l’Ajuntament i del Ministeri de Defensa durant la signatura del conveni // Ajuntament

Aquest divendres s’ha fet un pas més per tal que la caserna militar de Santa Eulàlia tingui una nova ubicació. L’alcaldessa, Lluïsa Moret; i la ministra de Defensa, Margarita Robles, han signat el ‘Protocol d’intencions per la col·laboració entre el Ministeri de Defensa i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat sobre la caserna de Santa Eulàlia’.

El text estableix les primeres bases per impulsar conjuntament el futur trasllat de les instal·lacions militars, situades actualment al centre geogràfic de la ciutat, a un nou emplaçament. La caserna significa ara per ara una ferida urbanística.

José Ángel Carcelén, del PSC; Jaume Sans, d’ERC; Lluís Tejedor, de C’s; Alba Martínez, de Sant Boi en Comú; i Xavier Alejandre, de Podem-EU també han estat presents a Madrid, en una imatge d’unitat política local a favor del trasllat de la caserna.

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, amb el protocol singat // Ajuntament

De fet, aquest protocol va ser aprovat per unanimitat al ple municipal del mes de març. Les signatures s’han formalitzat després d’una sessió de treball conjunta, on també han participat la secretària d’Estat de Defensa, Esperanza Casteleiro, i el director general d’Infraestructures del Ministeri, el tinent general Luis Cebrián.

Les converses mantingudes des del consistori amb el Ministeri de Defensa han portat a aquest acord, que explicita dos compromisos per poder garantir el projecte. Un d’ells implica la realització, en un termini de tres mesos, d’un estudi de la viabilitat econòmica del conjunt de l’operació. L’altre compromís assenyala com a possible ubicació alternativa de la caserna, d’acord amb la Direcció General d’Infraestructures Militars i l’Exèrcit de Terra, uns terrenys de titularitat pública situats al sector de Sant Boi conegut com a Serconsa.

Dues dècades d’acords fallits

Al mateix document del protocol s’exposa que l’Ajuntament santboià i el Ministeri de Defensa han mantingut contacte durant gairebé dues dècades sobre el possible trasllat de la caserna militar. El febrer de 2003 es va realitzar la primera comunicació, en què des del ministeri s’assegurava que «no existeix inconvenient per part d’aquest Departament en què comenci el procediment urbanístic, pendent de què l’Exèrcit de terra concreti les necessitats de la nova caserna, així com la seva conformitat a la ubicació del mateix«. Tot i així, fins al desembre del 2007 no es va signar el primer protocol d’intencions entre el Ministeri de Defensa, la Generalitat i l’Ajuntament. Després d’un any de vigència, va quedar sense efecte.

El març del 2011 es va realitzar un segon protocol en el qual s’establia que quedaria sense efecte si, en el termini de tres anys, no s’hagués iniciat el seu desenvolupament. Així que també va quedar caducat. Per aquest motiu, en aquest nou protocol del 2022 manifesten «la intenció de subscriure’l per possibilitar un futur desenvolupament d’instruments jurídics que permetin la dinamització de les actuacions necessàries per dur a terme les intencions de les parts«.

La caserna de Santa Eulàlia, un espai per a una unitat de serveis i tallers

Actualment, les instal·lacions militars alberguen la Unitat de Serveis i Tallers 412. 162.738 metres quadrats que es traslladaran a un nou espai que compleixi tots els requeriments a la mateixa ciutat. El Ministeri de Defensa carrega amb totes les despeses econòmiques d’aquest trasllat. Encara s’estan estudiant diverses opcions per la nova ubicació.

Segons valora el consistori en un comunicat, aquest protocol és «un pas ferm i definitiu per garantir la recuperació d’un espai estratègic per a la ciutat, que hi vol configurar un nou centre urbà amb totes les característiques d’innovació i sostenibilitat que requereixen actualment els desenvolupaments urbanístics». L’alcaldessa, Lluïsa Moret afegeix que es tracta d’un moment «molt especial, símbol d’una gran complicitat»: «Som dues institucions treballant juntes per ser útils a la ciutadania».

Recomanacions personalitzades