La pandèmia de la Covid s’estabilitza a Sant Boi

En una setmana, el risc de rebrot a la ciutat ha disminuït 38 punts i se situa en risc baix. També baixen la incidència cumulada i els casos positius. D’altra banda, més del 76% de la població ja està totalment vacunada.

Evolució del risc de rebrot de covid a Sant Boi // Generalitat de Catalunya

Les últimes dades del departament de Salut de la Generalitat -que fan referència al període comprès entre el 28 de setembre i el 4 d’octubre- mostren una lleugera disminució en el risc de rebrot respecte al període anterior. Concretament s’ha reduït 38 punts i se situa en 23, és a dir, en risc baix.

Aquestes xifres mostren que la situació del virus s’està estabilitzant cada cop més a Sant Boi de Llobregat, on comença a haver-hi dades positives després de més d’un any. A més, en els darrers set dies també ha disminuït la velocitat de propagació del virus, l’anomenada RT: ha passat d’un 1,56 a 0,67. Tot i que aquesta xifra és molt variable, se situa per sota de l’1, és a dir el llindar que els epidemiòlegs fan servir per determinar que la pandèmia comença a retrocedir.

Baixen la incidència acumulada i el nombre de positius

La incidència acumulada, la dada que recull el nombre de casos nous que ha hagut en els darrers set dies i permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia, ha anat baixant setmana rere setmana. Actualment és d’11,76 casos per cada 100.000 habitants, quan el ministeri de Sanitat i el Centre Europeu per al control de malalties determinen que el màxim abans de considerar-se preocupant han de ser 150 casos per cada 100.000 habitants.

A més el nombre de nous positius també ha disminuït força, 10 en comparació als 20 de l’anterior actualització, i tenint en compte que s’han realitzat 374 proves diagnòstiques menys per detectar nous contagiats. D’altra banda, actualment no hi ha cap persona de Sant Boi ingressada a l’hospital a causa de la Covid.

El 76,1% de la població està totalment vacunada

Les dades de Salut també mostren que a Sant Boi ja hi ha un 76,1% de la població amb la pauta de vacunació completa. Una dada que augmenta setmana rere setmana, però que incrementa cada vegada a un ritme més lent. Cal tenir en compte, a més, que algunes de les persones que es troben en aquest grup és perquè només han necessitat d’una punxada; ja sigui per haver passat la Covid-19 o perquè se’ls hi ha administrat un producte monodosi com la vacuna Janssen. La xifra de vacunats amb ambdues dosis és del 66,5%.

Actualment hi ha 66.670 santboians i santboianes vacunats amb la primera dosi, el que suposa un 77,9% del total d’habitants de Sant Boi. I hi ha 56.876 inoculats amb la segona. Els habitants del municipi amb la pauta completa de vacunació arriben, però, als 65.182.

Evolució de la vacunació a Sant Boi // Generalitat de Catalunya

A més, cal destacar que a la ciutat ja s’han començat a vacunar a algunes persones amb una tercera dosi de la vacuna, concretament 549. Segons el ministeri de Sanitat, estan rebent una nova dosi les persones en les que existeix un risc elevat de què es produeixi una resposta immunitària inadequada a la pauta convencional.

Tot i així, el ritme de vacunació s’està alentint considerablement, ja que des de fa dues setmanes només hi ha 522 persones més totalment vacunades. Fa un mes, comparant el mateix període de diferència, hi havia un augment de més de 2.000 persones vacunades.

En aquest mapa interactiu, elaborat per Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot consultar com evoluciona el ritme de vacunació a cada àrea bàsica de salut de la ciutat.

Un centre amb un grup confinat

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, actualment a Sant Boi hi ha un centre amb dues classes afectades. Es tracta de l’Escola Benviure, on actualment 54 persones es troben confinades.

Recomanacions personalitzades