L’Ajuntament haurà d’abonar diners pendents a 400 treballadors municipals

El sindicat CCOO titlla la situació de «lamentable». Des del consistori s’excusen explicant que aquests diners estaven destinats a finançar la introducció d’una millora laboral més ambiciosa: un pla de carrera professional per a tots els treballadors municipals.

Imatge d’arxiu de la façana de l’Ajuntament // Ajuntament de Sant Boi

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ratificat la sentència del Jutjat Social número 12 de Barcelona, conforme l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat no ha atès el conveni col·lectiu amb relació al fons social. Això implica que uns 400 treballadors i treballadores de la plantilla municipal han de rebre quantitats pendents de cobrament, concretament 150 euros per persona.

Des de la Federació de Serveis a la Ciutadania de Comissions Obreres acusen en un comunicat de «lamentable» el fet que «l’Ajuntament opti per judicialitzar les relacions laborals i obligui de manera reiterada a haver de presentar demandes judicials per aconseguir l’aplicació de drets que són evidents i que estan acordats en conveni«.

A més, també asseguren que és un «menyspreu a les treballadores i treballadors municipals«, així com «un sobrecost que acaba repercutint innecessàriament sobre el conjunt de la ciutadania«. Finalment, el sindicat CCOO reitera «la voluntat de potenciar la negociació col·lectiva» i convida al consistori a conduir «la seva actitud» per tal de «normalitzar la interlocució entre ambdues parts

L’Ajuntament explica que els diners anaven destinats a un pla de carrera professional

L’Ajuntament, per la seva banda, explica a Sant Boi Diari que aquest fons social “va ser un acord signat en el marc del conveni col·lectiu del personal laboral d’aquest Ajuntament, que era efectiu durant la vigència del darrer conveni”;  i que l’actual conveni col·lectiu -negociat amb el sindicat UGT i el sindicat de Policia- va entrar en vigor amb efectes retroactius de l’1 de gener del 2019, “incloent un acord signat el 2 d’octubre del mateix any, per destinar els 150 euros de l’antic fons social a ajudar a finançar la introducció d’una millora laboral molt més ambiciosa: establir un pla de carrera professional per a la totalitat dels treballadors i treballadores municipals

El consistori afirma que, amb aquest acord, es «feia un pas endavant per millorar les condicions de treball de tot el seu personal«, ja que el pla de carrera professional “és un innovador sistema de promoció interna basat en la millora per graus a través de la formació, l’experiència i altres criteris.» La implementació d’aquest acord, que començarà a partir d’octubre, suposa una inversió de gairebé 500.000 euros que repercutiran directament en el salari dels empleats públics de la corporació.

Finalment, l’Ajuntament assegura que es troba a l’espera d’un dictamen jurídic sobre la sentència dictada pel TSJC, ja que “es dona la circumstància que el pagament del Fons Social a què obligava la resolució judicial del Jutjat número 12 de Barcelona venia referit a l’exercici 2019, i això podria entrar amb col·lisió amb el nou conveni signat, els efectes del qual es retrotrauen a 1 de gener de 2019, i en el qual aquest acord no és vigent”. Per últim, volen posar de manifest el seu compromís ferm «per la millora dels drets laborals del col·lectiu de treballadors i treballadores municipals«.

Recomanacions personalitzades