Sant Boi registra el risc de rebrot més alt de tota la pandèmia

Els positius es tripliquen en una setmana i la velocitat de transmissió del virus passa de l’1,17 al 3,45. Tot i així, el nombre de morts continua a zero, però sí que augmenta la xifra d’ingressats.

La corva negra reflecteix l’augment del risc de rebrot, el més alt registrat de tota la pandèmia // Departament de Salut

La Covid-19 s’ha descontrolat a Sant Boi i així ho reflecteixen els últims indicadors epidemiològics que el departament de Salut ha publicat aquest dijous i que fan referència a la setmana passada, la del 28 de juny al 4 de juliol. Les dades marquen màxims històrics que no s’havien vist fins ara al municipi en el transcurs de la pandèmia i que posen en alerta les autoritats sanitàries.

El risc de rebrot és el que més s’ha disparat. En una setmana ha passat de ser de 179 a 1.572 punts, el registre més alt de tota la pandèmia. Tot i així, la situació de Sant Boi és generalitzada al conjunt de Catalunya i del Baix Llobregat, on el risc de rebrot és de 1.552 i 1.634 punts, respectivament.

Els casos positius també han augmentat exponencialment al municipi i, d’una setmana a una altra, s’han multiplicat per tres, passant dels 78 casos als 305. Això ha fet que la velocitat de transmissió del virus –l’anomenada Rt– també hagi deixat enrere l’1 –que és quan es considera que una pandèmia està controlada– i ja sigui de 3,45.

Sant Boi, en risc molt alt

Les males xifres també tenen afectació en la incidència acumulada, que recull el nombre de casos nous que hi ha hagut durant les dues setmanes anteriors i que permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia en un moment determinat. Aquesta dada, que és clau per albirar el futur de la pandèmia, també ha crescut i ara és de 451,14 casos per cada 10.000 habitants. Fa set dies era de 151,95.

L’augment preocupa perquè el ministeri de Sanitat i el Centre europeu per al control de malalties determinen que un territori es troba en un risc alt o molt alt a partir dels 150 casos per cada 10.000 habitants.

Augmenten els ingressats

Les dades de Salut també reflecteixen que les persones contagiades són les més joves, que per edat són les que encara tenen menys dosis de la vacuna. La mitjana d’edat és de 30 anys i la majoria són dones.

Tot i que els indicadors no reflecteixen cap defunció a causa del virus, sí que actualment hi ha vuit persones ingressades per Covid-19, cinc més que fa set dies.

Només la meitat de santboians té la vacunació completa

Les dades també preocupen perquè a hores d’ara la xifra de santboians amb la vacunació completa arriba al 53,6%. Per tant, encara hi ha la meitat de la població que no està totalment protegida davant el virus, tot i que també cal dir que prop del 70% de santboians disposen de la primera dosi.

Segons aquest mapa del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que distribueix les dades per comarques, al Baix Llobregat actualment hi ha 479.751 persones amb la primera dosi, el que suposa un 57,74% de població. En el cas de la segona, hi ha 333.883 persones que ja l’han rebuda i que representen un 40,19% del total.

Recomanacions personalitzades