Sant Boi ja ha superat el 45% de vacunats amb la primera dosi

Un total de 39.751 persones han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a la ciutat. A més, la situació epidemiològica segueix amb tendència a la baixa i actualment hi ha 4 persones hospitalitzades a causa del virus. No hi ha noves morts des de l’abril.

Evolució de la vacunació a Sant Boi // Generalitat

39.751 santboians i santboianes ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19. Això, segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat, significa que actualment hi ha un 46,6% de la població de Sant Boi de Llobregat vacunada. A més, ja són 21.977 persones les que han rebut ambdues inoculacions.

Els efectes del bon ritme de vacunació a la ciutat també es noten des de fa setmanes en les dades epidemiològiques. L’última actualització de Salut també mostra que del 7 al 13 de juny -el darrer període del qual es tenen dades- 6.265 persones han estat vacunades. Concretament, 3.691 van rebre la primera dosi de la vacuna i 2.574, la segona.

En aquest mapa interactiu, elaborat per Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot consultar com evoluciona el ritme de vacunació a cada àrea bàsica de salut del municipi.

4 persones ingressades actualment per coronavirus

La vacunació creix a la ciutat alhora que el nombre de persones ingressades a l’hospital a causa de la malaltia es manté estabilitzat. Actualment hi ha 4 persones ingressades, les mateixes que la setmana del 31 de maig al 6 de juny. A més, s’ha de destacar que des de finals d’abril no s’ha hagut de lamentar cap nova mort a Sant Boi per Covid-19.

Aquesta reducció es dona també en la incidència acumulada -la dada que recull el nombre de casos nous que hi ha hagut durant les dues setmanes anteriors, i que permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia en un moment determinat-. Les últimes dades de Salut mostren que la incidència acumulada ha passat de 111,91 a ser de 107,20 casos per cada 10.000 habitants. Si aquesta xifra és inferior a 150 casos, es considera que el territori ja no es troba en risc alt; i en les darreres setmanes no ha deixat de baixar.

Baixa el risc de rebrot i la velocitat de transmissió

Les dades del departament de Salut també mostren que, del 7 al 13 de juny, l’índex de rebrot del coronavirus a Sant Boi es troba en 118; 28 punts més baix que la setmana anterior quan el risc se situava en 146.

A més, també ha disminuït la velocitat de transmissió del virus, l’anomenada Rt, que se situa en 1,10 quan la setmana anterior era de 1,30. Els experts consideren que una pandèmia està controlada quan aquest indicador és més baix que 1, però durant les darreres setmanes ha anat fluctuant força. Els epidemiòlegs apunten també que el més important és veure l’evolució d’aquest ritme de propagació i el que ha anat mostrant últimament és que quan una setmana puja, a la següent torna a baixar.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Departament de Salut

41 nous casos positius

La dada que també sembla estabilitzar-se força, i que ha disminuït en els últims set dies, és el nombre de casos positius diagnosticats a la ciutat. Del 31 de maig al 6 de juny s van detectar 50 casos; mentre que 7 al 13 de juny han estat 41 els nous contagiats a Sant Boi: 9 persones menys.

S’ha de tenir en compte, però, que el Departament de Salut expressa al seu lloc web que «avui es publica un número total de casos confirmats inferior al d’ahir per un canvi de criteri en el recompte dels casos serològics post-vacunals.» Això vol dir que, a partir d’avui, no es consideraran com a casos aquells resultats positius per una prova ELISA -la que es detecta a través de la sang- o un test ràpid d’anticossos que s’hagin realitzat amb posterioritat a l’administració de la primera dosi de la vacuna.

La situació epidemiològica es manté estable al Baix Llobregat i al conjunt de Catalunya

Les dades mostren que, en general, la situació epidemiològica tant al Baix Llobregat com al total de Catalunya s’està estabilitzant. El risc de rebrot a la comarca és de 106, quan la setmana anterior estava en 124 punts, i la velocitat de transmissió se situa en 0,96.

A tota Catalunya el risc de rebrot és més baix i també ha disminuït en relació a la setmana passada. De fet se situa en risc moderat, concretament 81 amb respecte als 92 punts dels set dies anteriors; i la Rt està en 0,94.

Set centres amb almenys un grup confinat

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, hi ha hagut un petit augment del nombre de classes que es troben confinades als centres educatius de Sant Boi. Actualment hi ha 7 escoles o instituts amb almenys un grup confinat, quan la setmana passada eren 6.

L’escola Antoni Gaudí, l’escola Parellada, l’escola Vicente Ferrer, l’Institut Joaquim Rubió i Ors i el Sant Josep tenen tots ells a una classe confinada; mentre que el Llor té a dues classes aïllades i l’Institut Camps Blancs en té tres.v

Recomanacions personalitzades