Sant Boi és a punt d’arribar als 20.000 vacunats amb dues dosis

Les últimes dades de la Generalitat de Catalunya mostren que actualment a la ciutat hi ha 19.561 persones que han rebut les dues dosis de la vacuna. A més, ha disminuït el nombre de persones ingressades a l’hospital a causa de la Covid-19, i no es registra cap nova mort al municipi des de l’abril.

Vacunació a les residències // Ajuntament de Sant Boi

19.561 santboians i santboianes ja han rebut les dues dosis de la vacuna contra la Covid-19. Això significa el 23,15% de la població, tenint en compte que hi ha 84.500 habitants a Sant Boi segons dades de l’Idescat. A més, ja són 36.226 persones les que han rebut almenys una dosi de la vacuna.

Els efectes del bon ritme de vacunació a la ciutat també es noten des de fa setmanes en les dades epidemiològiques. L’última actualització del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya mostra que del 31 de maig al 6 de juny -el darrer període del qual es tenen dades- 5.095 persones han estat vacunades. Concretament, 2.035 van rebre la primera dosi de la vacuna i 3.060, la segona.

En aquest mapa interactiu, elaborat per Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot consultar com evoluciona el ritme de vacunació a cada àrea bàsica de salut del municipi.

4 persones ingressades actualment per coronavirus

La vacunació creix a la ciutat alhora que el nombre de persones ingressades a l’hospital a causa de la malaltia baixa. Actualment hi ha 4 persones ingressades, quan la setmana del 24 al 30 de maig eren 8. A més, s’ha de destacar que des de finals d’abril no s’ha hagut de lamentar cap nova mort a Sant Boi per Covid-19.

Aquesta reducció es dona també en la incidència acumulada -la dada que recull el nombre de casos nous que hi ha hagut durant les dues setmanes anteriors, i que permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia en un moment determinat-. Les últimes dades de Salut mostren que la incidència acumulada ha passat de 117,82 a ser de 109,57 casos per cada 10.000 habitants. Si aquesta xifra és inferior a 150 casos, es considera que el territori ja no es troba en risc alt; i en les darreres setmanes no ha deixat de baixar.

Lleuger augment del risc de rebrot i de la velocitat de propagació

Les dades del departament de Salut també mostren que, del 31 de maig al 6 de juny, l’índex de rebrot del coronavirus a Sant Boi es troba en 139; 9 punts més alt que la setmana anterior quan el risc se situava en 130.

A més, també ha augmentat la velocitat de transmissió del virus, l’anomenada Rt, que se situa en 1,27 quan la setmana anterior era d’1,09. Els experts consideren que una pandèmia està controlada quan aquest indicador és més baix que 1, però durant les darreres setmanes ha anat fluctuant força. Els epidemiòlegs apunten també que el més important és veure l’evolució d’aquest ritme de propagació i el que ha anat mostrant últimament és que quan una setmana puja, a la següent torna a baixar.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Departament de Salut

48 nous casos positius

La dada que també sembla estabilitzar-se força, tot i que ha augmentat en els últims set dies, és el nombre de casos positius diagnosticats al municipi. Del 24 al 30 de maig es van detectar 45 casos; mentre que del 31 de maig al 6 de juny han estat 48 els nous contagiats a Sant Boi: 3 persones més.

S’ha de tenir en compte, però, que aquests set últims dies s’han realitzat més proves diagnòstiques. En l’anterior actualització es van fer un total de 1.361 (844 proves PCR i 517 test d’antígens), mentre que les últimes dades mostren que es van fer 1.435 proves (951 PCR i 484 tests) del 31 de maig al 6 de juny. Això vol dir 74 proves més per detectar possibles contagiats.

El perfil dels nous contagis, a més, està variant; ja que cada vegada són més joves les persones infectades. La mitjana d’edat es troba ara mateix en 30,90 anys, i hi ha més homes contagiats que dones (41,67%).

La situació epidemiològica es manté estable al Baix Llobregat i al conjunt de Catalunya

Les dades mostren que, en general, la situació epidemiològica tant al Baix Llobregat com al total de Catalunya s’està estabilitzant. El risc de rebrot a la comarca és de 120, quan la setmana anterior estava en 127 punts, i la velocitat de transmissió se situa en 1,07. A tota Catalunya el risc de rebrot és més baix i també ha disminuït en relació a la setmana passada. De fet se situa en risc moderat, concretament 88 amb respecte als 116 punts dels set dies anteriors; i la Rt està en 0,90.

Sis centres amb almenys un grup confinat

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, hi ha hagut un petit augment del nombre de classes que es troben confinades als centres educatius de Sant Boi. Actualment hi ha 6 escoles o instituts amb almenys un grup confinat, quan la setmana passada eren 5.

L’Escola Antoni Gaudí, l’Escola Vicente Ferrer i l’Institut Joaquim Rubió i Ors tenen tots ells a una classe confinada; mentre que l’Escola Parellada i l’Institut Marianao tenen a dues classes aïllades, i l’Institut Camps Blancs en té tres.

Recomanacions personalitzades