Dues setmanes sense cap mort a Sant Boi a causa del coronavirus

El nombre de vacunats amb ambdues dosis a Sant Boi de Llobregat ja supera els 12.700. A més, tot i que hi ha 7 persones ingressades actualment a l’hospital a causa de la Covid-19, des de fa quinze dies no s’han de lamentar noves defuncions.

Vacunats a l’àrea bàsica de salut Sant Boi – Montclar // Toni Sanclement – Biocomsc

El ritme de vacunació a Sant Boi de Llobregat segueix sent bo. L’última actualització del Departament de Salut de la Generalitat mostra que del 10 al 16 de maig -el darrer període del qual es tenen dades- 4.455 persones han estat vacunades. Concretament, 3.689 persones van rebre la primera dosi de la vacuna i 855, la segona.

La vacunació creix a la ciutat alhora que el nombre de defuncions baixa. Des que es va iniciar la pandèmia, un total de 312 persones a Sant Boi han perdut la vida, però aquesta xifra es va estancar fa un parell de setmanes i des d’aleshores no s’han hagut de lamentar noves morts a la ciutat a causa de la Covid. Tot i així, actualment hi ha 7 persones ingressades a l’hospital degut a la malaltia.

El 34,72% de la població de Sant Boi ja ha rebut la primera dosi de la vacuna

En total, ja hi ha 29.339 persones que han rebut la primera inoculació a Sant Boi, és a dir, un 34,72% de la població tenint en compte que hi ha 84.500 santboians i santboianes. A més, ja són 12.708 els habitants de la ciutat que han rebut ambdues dosis de la vacuna contra la Covid-19. Si comparem les darreres dades de Salut amb les de setmanes anteriors, es veu sobretot un increment en l’administració de la primera dosi.

En aquest mapa interactiu, elaborat per Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot consultar com evoluciona el ritme de vacunació a cada àrea bàsica de salut del municipi.

El risc de rebrot baixa en 131 punts

Les dades del departament de Salut també mostren que, del 10 al 16 de maig, l’índex de rebrot del coronavirus a Sant Boi es troba en 112; 131 punts més baix que la setmana anterior quan el risc se situava en 243.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Departament de Salut

A més, també ha disminuït la velocitat de transmissió del virus, l’anomenada Rt, que torna a estar per sota de l’1. Concretament és de 0,71. Els experts consideren que una pandèmia està controlada quan aquest indicador és més baix que 1, però durant les darreres setmanes ha anat fluctuant força.

Els epidemiòlegs apunten també que el més important és veure l’evolució d’aquest ritme de propagació, i el que ha anat mostrant últimament és que quan una setmana puja, a la següent torna a baixar.

51 nous casos positius

En els últims set dies també ha disminuït força el nombre de casos positius diagnosticats. Del 3 al 9 de maig es van detectar 80 casos; mentre que del 10 al 16 han estat 51 els nous positius diagnosticats a Sant Boi: 29 persones més.

S’ha de tenir en compte, però, que s’han realitzat menys proves diagnòstiques. En l’anterior actualització es van fer un total de 1.903 (1.222 proves PCR i 681 test d’antígens), mentre que les últimes dades mostren que es van fer 1.727 proves (1.168 PCR i 559 tests) del 10 al 16 de maig. Això vol dir 176 proves menys per detectar possibles contagiats. El nombre de tests que es realitzen ha anat baixant durant les darreres setmanes.

La situació epidemiològica millora també al Baix Llobregat i al conjunt de Catalunya

Les dades mostren que, en general, hi ha hagut una certa millora en les dades epidemiològiques tant al Baix Llobregat com al conjunt de Catalunya. El risc de rebrot a la comarca és de 95 i se situa per sota de 100 -quan el risc és moderat- per primer cop des de fa mesos. La setmana anterior estava en 182 punts. La velocitat de transmissió també segueix estant per sota de l’1 al Baix Llobregat, concretament se situa en 0,71.

A tota Catalunya el risc de rebrot és una mica més alt, però també ha disminuït en relació a la setmana passada. Concretament se situa en 123, amb respecte als 198 punts dels set dies anteriors; i la Rt està en 0,75.

Set centres amb almenys un grup confinat

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, hi ha hagut una petita disminució del nombre de classes que es troben confinades als centres educatius de Sant Boi. Actualment hi ha 7 escoles o instituts amb almenys un grup confinat, quan la setmana passada eren 8.

L’Escola Casablanca, l’Escola Ciutat Cooperativa, l’Institut Ítaca i el Pedagògium Cos tenen tots ells una classe confinada. Per contra, el Joan Bardina, el Mare de Déu dels Dolors i el Sant Josep tenen dues classes confinades.

Recomanacions personalitzades