Lleuger empitjorament dels indicadors epidemiològics a Sant Boi

En una setmana, l’índex de rebrot ha augmentat 88 punts i la velocitat de transmissió del virus superat l’1. Tot i així, s’han vacunat 3.291 santboians més i el ritme de la segona dosi creix.

La corva negra mostra l’evolució del risc de rebrot // Generalitat

Lleuger empitjorament dels indicadors epidemiològics a Sant Boi. Les últimes dades publicades pel departament de Salut i que corresponent a la setmana passada –del 19 al 25 d’abril– mostren que l’índex de rebrot ha augmentat 88 punts i que ara es troba en 280, una xifra que preocupa perquè a partir del centenar ja es considera un índex de rebrot molt alt.

L’augment del risc de rebrot és conseqüència d’una major velocitat de propagació del virus. L’anomenada Rt ha passat de 0,86 a 1,42 en set dies. Un augment considerable si es té en compte que els experts consideren que una pandèmia està controlada quan aquest valor és inferior a 1.

Durant aquest període, però, els casos de Covid-19 han disminuït lleugerament. Si del 12 al 18 d’abril hi va haver 85 nous casos, ara se n’han detectat 81, quatre menys. Aquesta disminució és inferior a la que es va produir fa dues setmanes, quan es va passar de 103 a 85. La reducció de la velocitat del decreixement dels casos podria ser una explicació de l’alteració de la resta de dades epidemiològiques.

El que sí que ha augmentat són les proves diagnòstiques. Mentre que en la segona setmana d’abril es van fer 1.968 proves -1.354 PCR i 614 tests d’antígens-, en la tercera setmana del mes s’han fet 25 proves més: 1.993. D’aquestes, 1.297 han estat PCR i 696 PCR.

Sant Boi, en la mateixa línia que la comarca i Catalunya

Les dades del municipi són força semblants a les de Catalunya i les del conjunt del Baix Llobregat, on l’índex de rebrot és de 292 i 221 punts, respectivament. La velocitat de transmissió del virus és d’1,04 tant al conjunt del territori com de la comarca.

Pel que fa al perfil de les persones contagiades, les dades indiquen que a Sant Boi la mitjana d’edat dels contagiats disminueix. Si del 12 al 18 d’abril era de 40 anys, ara es troba en els 36 anys. Tot i així, les dones tornen a ser un dels col·lectius més vulnerables i representen el 50,62% de les persones contagiades.

Augmenta el ritme de vacunació de la segona dosi

Durant aquest període, s’han vacunat 3.291 persones. A 1.717 se’ls ha administrat la primera dosi i a 1.574 la segona. Tot i així, han estat menys persones vacunades que en l’anterior període, quan van ser 3.364 els vacunats amb alguna de les dues dosis. El que sí que augmenta és la vacunació de la segona dosi, ja que en cap altra setmana d’abril els vacunats amb la segona dosi havien superat el mig miler.

En aquest mapa interactiu elaborat per Toni Sanclement per al Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya es pot veure l’evolució del ritme de vacunació per regions sanitàries.

Però, la vacunació encara no ha frenat del tot les hospitalitzacions. Les dades mostren que hi ha hagut 9 ingressos a causa del virus i que actualment encara hi ha 7 persones ingressades. No s’ha registrat, però, cap defunció per Covid-19. Des que la pandèmia va arribar a Sant Boi, el departament de Salut ja ha comptabilitzat 311 defuncions a causa del virus.

Cinc centres educatius amb grups confinats

Pel que fa a les escoles, segons el portal Escola Segura de la Generalitat, actualment a la ciutat només hi ha cinc centres educatius que tinguin classes confinades. L’institut Marianao i l’institut Rafael Casanova en tenen 3 respectivament i l’escola Josep Maria Ciruana 2. En canvi, les escoles Benviure i Barrufet tenen una classe confinada cadascuna.

Recomanacions personalitzades