Sant Boi celebra un Sant Jordi en format reduït

La rambla Rafael Casanova ha estat l’epicentre de la celebració de la Diada a Sant Boi. Moltes menys llibreries que altres anys i una sola floristeria han ocupat el circuit tancat amb aforament limitat instal·lat en aquest carrer. Tot i així, la gent no ha dubtat en apropar-se a comprar el llibre i la rosa des de primera hora del matí.

No ha estat un Sant Jordi normal, però sí amb parades de llibres com aquesta // Anna Bermejo

La Diada de Sant Jordi del 2021 serà molt recordada, sens dubte. Primerament perquè es tracta de la primera que se celebra des del 2019, ja que l’any passat el confinament no va permetre sortir als carrers el dia del llibre i la rosa. I segon per les circumstàncies en les que s’ha celebrat.

A Sant Boi, la rambla Rafael Casanova ha estat un any més l’epicentre d’aquesta festa. El bon temps ha acompanyat en tot moment, en un dia assolellat i primaveral que convidava als santboians a sortir al carrer. A les 9 del matí ja obria l’espai situat en aquesta rambla: un circuit tancat amb entrada i sortida, i amb presència d’agents de protecció civil de Sant Boi que controlaven l’aforament i garantien en tot moment que es mantingués la distància de seguretat entre els assistents.

Durant el Sant Jordi a Sant Boi s’ha controlat l’aforament // Anna Bermejo

Dins d’aquest espai hi havia instal·lades paradetes de tres llibreries diferents –Barbús, Isart i Abacus– i una de la Floristeria Amore. A més, també hi havia una plantada de gegants amb els dracs Rubricatus i Pepito, als quals els nens s’hi apropaven emocionats per fer-se fotografies amb ells.

Imatges: Anna Bermejo

Moltes menys llibreries que altres anys

Des de primera hora del matí l’ambient ha estat molt bo, i molts santboians s’han apropat per fer-se amb el seu llibre i la rosa. El propietari de la Llibreria Isart, Jaume Isart, explicava en declaracions a Sant Boi Diari que “l’afluència de públic no direm que ha estat massiva, per les mesures anti covid, però estem molt contents amb la resposta de la gent”. Isart també lamentava que enguany només fossin tres les llibreries presents a la rambla Rafael Casanova: “Vam arribar a ser nou llibreries fa anys, però moltes han tancat per jubilació o per altres motius i només hem quedat nosaltres i dues més«.

En la mateixa línea es pronunciava Fiara Pla, de la Llibreria Barbús. La propietària assegurava sentir «molta pena, perquè no som competència. Que llibreries que portaven molts anys ara ja no hi siguin és trist, perquè el nostre és un comerç enriquidor«. Pla també destacava el treball de l’Ajuntament i, concretament de la regidoria de Cultura, per fer «una feina impressionant perquè poguéssim celebrar avui el Sant Jordi«.

Una de les llibreries presents al Sant Jordi // Anna Bermejo

Segons confessaven els llibreters a aquest mitjà, durant el dia d’avui s’han venut tota classe de llibres. Però els que més demanaven els santboians eren els d’Elisabet Benavent, Xavier Bosch o Gerard Quintana, i la novel·la Sira, de María Dueñas, la segona part de El temps entre costures.

Pel que fa a les roses, al no haver-hi paradetes d’entitats o d’altres comerços com en anys anteriors que venguessin la mítica flor de Sant Jordi, les floristeries han fet l’agost a l’abril. Una llarga cua ocupava gairebé tot l’espai delimitat de la rambla i les roses volaven. Hi havia de més ornamentades i de més clàssiques; algunes també acompanyades d’un peluix d’un drac o dins d’un test, però totes van trobar el seu comprador.

Els escriptors locals han presentat els seus nous llibres

Les presentacions de les noves obres dels autors santboians van tenir lloc durant dues tardes, la de dijous i la del mateix divendres de Sant Jordi, a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer i als jardins de la Torre del Sol.

Escriptors com Paco Sánchez, amb la seva nova obra Las canciones de los balcones, Alfredo Segarra amb La daga de los 7 dioses, Víctor M. Vera amb Galdin, el resurgir del mal, Máximo S. Bonatti amb Elegido por el rey, Maite Moreno amb Elles o Maria Lledó Barreda i Xavier Sánchez amb el llibre La Rutlla: 1ers i 2ones jornades d’investigació santboiana han estat alguns dels autors protagonistes. Per poder accedir a les presentacions, s’havia de demanar cita prèvia ja que l’aforament també era reduït.

Poesia, flamenc i teatre per acabar un cap de setmana de Sant Jordi

Dissabte a la tarda a partir de les 19h, tindrà lloc la cloenda del primer Festival de Poesia Audiovisual de Sant Boi als cinemes Can Castellet. Es projectaran els deu vídeos finalistes del concurs i el públic escollirà la peça guanyadora del certamen. La cloenda i lliurament de premis comptarà amb l’actuació de dos artistes santboians: un recital del poeta Cysko Muñoz i la música en directe del cantautor Raul Thovar. Les entrades són gratuïtes.

I finalment, diumenge a les 12h la Casa de Sevilla de Sant Boi celebrarà la seva festa ‘De feria en Sant Jordi’ al parc Can Julià. Un acte on hi actuarà l’escola de ball flamenc de David Coronel i també recitaran poesia diferents integrants de l’Associació Retalls d’Art.

També diumenge serà el torn a Can Massallera de l’espectacle familiar ‘Crea Contes’ de La Gàl·lia Creativitat, que forma part de la programació d’Arts Escèniques d’enguany. A més, hi haurà una altra proposta teatral: ‘404 Error/Year Not found’, de la companyia Teatre dels Argonautes, que es farà en format virtual.

Recomanacions personalitzades