Els vacunats superen els contagiats per Covid-19 a Sant Boi

7.273 santboians ja han rebut les dues dosis de la vacuna. Segons les dades del departament de Salut de la Generalitat, des que va començar la pandèmia s’han contagiat un total de 7.154 persones a Sant Boi. Així doncs, per primer cop hi ha més vacunats que contagiats.

Vacunats a l’àrea bàsica de salut Sant Boi – Montclar // Toni Sanclement — Biocomsc

El ritme de vacunació contra la Covid-19 a Sant Boi de Llobregat no s’atura, i en aquests darrers dies ha augmentat sobretot en l’administració de la segona dosi de la vacuna. Segons les últimes dades del departament de Salut de la Generalitat, que corresponen al període entre el 12 i el 18 d’abril, un total de 7.273 santboians han rebut les dues dosis; i per primer cop aquest nombre és major al de persones totals contagiades a la ciutat des que va començar la pandèmia: 7.154.

En aquests darrers set dies s’han vacunat 2.895 persones amb la primera dosi i 468 amb la segona. Si ho comparem amb la setmana anterior, es veu sobretot un augment en l’administració de la segona dosi ja que la setmana abans l’havien rebut només 139 santboians. En total han rebut la primera dosi de la vacuna 18.217 persones.

En aquest mapa interactiu, elaborat per Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot consultar com evoluciona el ritme de vacunació a cada àrea bàsica de salut del municipi.

El risc de rebrot baixa més de 200 punts i la velocitat de propagació és inferior a l’1

L’última actualització del departament de Salut de la Generalitat també mostra que del 12 al 18 d’abril l’índex de rebrot a Sant Boi és de 169; 203 punts més baix que la setmana anterior quan el risc se situava en 372. Tot i aquesta baixada, l’indicador segueix sent alt. De fet, qualsevol xifra més elevada que 100 s’interpreta com un risc de rebrot alt; però sembla que la situació es va estabilitzant.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Departament de Salut

El que també ha baixat és la velocitat de transmissió del virus, que ha passat de ser d’1,59 a 0,79. La velocitat de propagació -l’anomenada Rt- torna a estar per sota de l’1, situació que els experts consideren positiva perquè és quan una pandèmia està controlada.

De tota manera, els epidemiòlegs també apunten que el més important és veure l’evolució d’aquest ritme de propagació, que en les darreres setmanes ha anat fluctuant molt, pel que s’haurà d’anar veient com evoluciona.

Els indicadors també milloren a la resta del Baix Llobregat i a Catalunya

Les dades també mostren una certa millora al Baix Llobregat i al conjunt de Catalunya. El risc de rebrot a la comarca és de 194, quan la setmana anterior estava en 286. La velocitat de transmissió també ha baixat per sota de l’1 al Baix Llobregat, concretament se situa en 0,92.

A tota Catalunya el risc de rebrot és una mica més alt, però també ha disminuït en relació a la setmana passada. Concretament se situa en 267, amb respecte els 365 punts dels set dies anteriors; i la Rt és de 0,97.

77 nous casos positius i 1 defunció

En els últims set dies també ha disminuït el nombre de casos positius diagnosticats, ja que si del 5 a l’11 d’abril es van detectar 103, del 12 al 18 han estat 77 els nous positius diagnosticats. 26 persones menys.

Tot i que s’ha de tenir en compte que s’han realitzat menys proves diagnòstiques. En l’anterior actualització es van fer un total de 2.105 (1.399 proves PCR i 706 test d’antígens), mentre que les últimes dades mostren que es van fer 1.960 proves (1.349 PCR i 611 tests) del 12 al 18 d’abril. Això significa 145 proves menys per detectar possibles contagiats.

D’altra banda, la mitjana d’edat dels contagiats es manté entorn als 40 anys i la majoria de noves persones positives són dones. Aquesta setmana, a més, s’ha de lamentar una nova defunció per Covid-19 al municipi. Des que va començar la pandèmia ja han mort 308 persones a Sant Boi.

Tres centres amb almenys un grup confinat

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, l’escola Benviure, la Casablanca i la Parellada tenen a tota una classe confinada. D’altra banda, a l’escola Amat Verdú, a l’Antoni Gaudí, a la Marianao i a la Montbaig hi ha persones confinades, però no s’ha hagut d’aïllar a tot un grup.

Recomanacions personalitzades