Ja saps què pots fer i què no fins al 28 de març?

El descens continuat de casos ha permès afluixar des d’aquest dilluns les restriccions que fins ara seguien vigents. El principal canvi és que s’aixeca el confinament comarcal fins al 28 de març i es permeten desplaçaments per tot Catalunya, sempre i quan es facin amb la mateixa bombolla de convivència. Tots els comerços no essencials ja poden reobrir els caps de setmana. També reprenen l’activitat les sales de joc i la cultura popular. Les mesures seguiran vigents fins a les portes de Setmana Santa, quan el govern farà una altra revisió de les restriccions.

El confinament comarcal s’ha aixecat i ara es permeten desplaçaments per tot Catalunya // Policia Sant Boi

Em puc moure entre comarques?

Sí, ara sí, i sempre i quan ho facis amb persones que convisquin amb tu. El que no pots fer, però, és sortir de Catalunya ni viatjar cap a altres comunitats autònomes sense causes justificades. Per exemple, pots canviar de comunitat per motius laborals, però només si acredités que no t’és possible teletreballar.

Tant si és per motius laborals com personals, des de Protecció Civil es recomana portar igualment una declaració d’autorresponsabilitat en què s’indiqui el motiu del desplaçament, així com documentació que acrediti que es fa amb persones convivents. De fet, els Mossos d’Esquadra es reserven l’opció de demanar DNI’s i contractes de lloguer que ho  demostrin.

El toc de queda ha canviat?

No, el toc de queda es manté a la mateixa hora que abans. Per tant, de deu de la nit fins a sis de la matinada no es pot circular pel carrer si no és per causes justificades com poden ser els desplaçaments per feina o atenció sanitària.

Puc veure els amics i la família?

Sí, però les reunions socials encara es limiten a 6 persones com a màxim, tant a l’interior com a l’exterior. Per tant, si no se supera aquesta xifra es poden veure amics i familiars sense problemes, i sempre que se segueixin les mesures de prevenció adients i les trobades no s’allarguin més enllà de les deu de la nit.

Tot això, però, canviarà per Setmana Santa, ja que les trobades es limitaran a un màxim de 4 persones en espais tancats com bars i restaurants. Durant aquells dies tampoc es permetran les reunions socials a cases particulars, excepte si es tracta de persones convivents.

Què passa amb el comerç?

Tots els comerços ja poden obrir de dilluns a diumenge al marge dels metres quadrats que tinguin. Per tant, es reprèn l’activitat comercial els caps de setmana, ja que fins ara estava restringida només als establiments considerats essencials. Tot i així, l’aforament a tots els establiments continua estant limitat al 30%.

Hi ha canvis en la restauració?

No, en aquest àmbit no hi ha cap modificació respecte al que ja va entrar en vigor fa una setmana. Així, els bars i restaurants tenen la possibilitat de continuar oberts de les 7.30h i fins a les 17h de manera ininterrompuda. No ho poden fer, però, els que són dins de centres comercials, que han de seguir tancats.

L’aforament màxim a l’interior dels locals continua sent del 30% i a les terrasses del 100%. Tant a interiors com a exteriors l’ús de la mascareta és obligatori i s’ha de garantir una distància mínima de dos mestre entre taules i amb 4 comensals com a màxim, excepte si són d’un mateix grup bombolla, que llavors el màxim és de 6.

Els sopars continuen sense estar permesos i els restaurants han de seguir servint-los a domicili. El servei per endur és manté de 19h a 22h, i a domicili de 19h a 23h.

També segueixen sent una excepció els restaurants dels hotels, que poden servir sopars per als hostes, així com les àrees de servei de les autopistes, que continuen podent oferir àpats sense limitacions horàries.

I en el món de l’esport?

Es recuperen totes les competicions de l’esport federat i es permet que hi pugui assistir públic: un 50% a l’aire lliure i un 30% en espais tancats. Els gimnasos i els equipaments poden seguir oberts, després que la setmana passada ja poguessin reobrir, i es continuen podent fer servir els vestidors, tot i que es fa una crida a no utilitzar-los gaire per prevenció.

L’aforament a l’interior dels equipaments esportius es manté al 30%, incloses les activitats grupals i sempre que hi hagi ventilació a l’espai. Per a les activitats a l’aire lliure i dins la piscina, l’aforament tampoc canvia i segueix al 50%.

Què passa amb la cultura?

Aquí sí que hi ha canvis. Per exemple, tornen les gales, les cerimònies d’entregues de premis i els festivals, tot i que només es podran fer amb el 50% de l’aforament, que és el que també han de continuar respectant museus, cinemes i teatres.

Una altra gran novetat és que es permet la represa de les activitats de cultura popular, sempre i quan siguin propostes estàtiques que es facin en un espai delimitat i en què també es respecti un 50% de l’aforament. Com que s’ha aixecat el confinament comarcal, també es permet desplaçar-se per a assistir a activitats culturals que es facin fora del municipi i de la comarca.

Hi ha més canvis?

Sí, amb les noves mesures poden reobrir les sales de joc, els bingos i els casinos, que fins ara havien d’estar tancats. Tot i així, caldrà que no superin el 30% de l’aforament i que no tinguin més de 100 o 250 persones a l’interior, en funció de si el local disposa de prou ventilació.

Recomanacions personalitzades