El risc de rebrot i el ritme de propagació de la Covid-19 es mantenen a nivells semblants

La velocitat de propagació del virus segueix per sobre de l’1 a Sant Boi, però baixa amb respecte la setmana anterior. Els positius també disminueixen i no superen els 100. Aquesta setmana no s’ha hagut de lamentar cap mort a la ciutat per Covid-19.

La corva negra mostra l’evolució del risc de rebrot a la ciutat // Generalitat

La situació de la pandèmia a Sant Boi de Llobregat s’ha mantingut força igualada amb respecte a la passada setmana. L’última actualització del departament de Salut de la Generalitat mostra que del 22 al 28 de febrer -el darrer període del qual es tenen dades- hi ha hagut una disminució del risc de rebrot a Sant Boi de 6 punts. Si la setmana anterior era de 267, ara es troba en 261 punts. Amb aquesta xifra es considera que el risc encara és molt alt.

A més, la velocitat de propagació -l’anomenada Rt- segueix per sobre d’1, però ha baixat mínimament: es troba en 1,14 mentre que en les dades anteriors era de 1,20. Els epidemiòlegs consideren que una pandèmia està controlada quan la Rt es troba per sota d’1; però els experts també apunten que el més important és veure l’evolució d’aquest ritme de propagació i no la dada d’un dia concret. De moment, sembla que s’estabilitza en un llindar perillós però no tant com temps enrere.

Menys risc de rebrot que a Catalunya, però més que al Baix Llobregat

Si les dades de Sant Boi es comparen amb les del conjunt del Baix Llobregat i de Catalunya, es veu com la ciutat es troba en una situació de risc epidemiològic semblant. En xifres, a Catalunya el risc de rebrot es troba en 224 punts i a la comarca en 202.

La velocitat de propagació, però, està per sota de l’1 tant a Catalunya com al Baix Llobregat, on concretament la xifra és de 0,92. En canvi a Sant Boi és més alta.

93 casos positius

El que ha baixat mínimament també amb respecte a les anteriors dades és el nombre de persones contagiades a Sant Boi. Si del 15 al 21 de febrer es van comptabilitzar 101 casos, aquesta setmana en són 93.

Aquesta petita disminució ha tingut lloc realitzant aproximadament les mateixes proves diagnòstiques. Si en l’últim període es van fer 2.108 (1.256 PCR i 852 test d’antígens), ara se n’han fet 2.048 (1.302 PCR i 746 tests).

Baixa lleugerament la mitjana d’edat dels contagiats

Pel que fa al perfil de les persones contagiades, la mitjana d’edat dels afectats ha passat de ser de 40 anys a 35. El que no ha canviat és la prevalença de les dones a contraure el virus, ja que continuen estant més afectades.

Respecte a les defuncions, el virus no ha causat cap mort aquesta setmana a la ciutat. En total, però, la pandèmia s’ha endut 287 persones a Sant Boi de Llobregat.

Més de 2.200 santboians ja tenen les dues dosis de la vacuna

Una dada esperançadora és que a la ciutat s’han vacunat 1.567 persones més durant aquesta setmana: 1.496 de la primera dosi i 71 de la segona. En total ja hi ha 2.201 persones a la localitat amb totes dues dosis injectades, i 6.131 amb només la primera.

9 centres amb grups confinats

El que també s’ha mantingut és el nombre de centres educatius amb grups confinats, ja que la xifra és la mateixa a la de l’anterior actualització: 9.

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat tenen un grup confinat el CFS Sant Boi, l’Escola Barrufet, l’Escola Can Massallera, l’Escola Montbaig, l’Escola Rafael Casanova i el Pedagògium Cos. En canvi, l’Escola Parellada té fins a 4 classes confinades, l’insitut Ítaca en té 3 i el Rafael Casanova 2.

Tot i així, les dades entren dins la normalitat del conjunt de Catalunya. De fet, si es té en compte que el municipi té un total de 45 centres educatius, es pot veure com els contagis a les escoles són residuals.

Recomanacions personalitzades