El risc de rebrot baixa 208 punts a les portes de les eleccions

Les últimes dades de Salut actualitzades, que corresponen a la primera setmana de febrer, mostren que a Sant Boi el risc de rebrot ha baixat 208 punts i que la velocitat de propagació del virus ha tornat a ser inferior a 1, un llindar epidemiològic que els experts consideren clau.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot al municipi // Generalitat

Alleugeriment dels indicadors epidemiològics a Sant Boi. Les últimes dades publicades pel departament de Salut de la Generaliat, i que corresponen a la primera setmana de febrer, reflecteixen una disminució considerable del risc de rebrot, que ha baixat en 208 punts. Si la setmana del 25 al 31 de gener, aquest indicador es trobava en els 568 punts, durant els primers set dies de febrer s’ha situat en els 360 punts.

Malgrat la disminució, el risc de rebrot continua sent alt, ja que els experts consideren que és a partir del centenar quan hi ha un perill alt de rebrot. Tot i així, el que també dona cabuda a l’esperança és la disminució de la velocitat de propagació del virus –l’anomenada Rt–, que ha passat de ser d’1,06 a 0,85.

En aquest cas, la baixada és sobretot esperançadora ja que els experts consideren que una pandèmia està “controlada” quan aquest indicador es troba per sota d’1.

54 casos positius menys

Però l’alleugeriment dels indicadors no acaba aquí. Durant la primera setmana de febrer també s’han registrat menys casos positius que en l’anterior període. Si del 25 al 31 de gener van ser 213 les persones confirmades amb el virus després de fer-se una prova diagnòstica, ara han estat 159, 54 menys.

També cal tenir en compte que durant els primers set dies de febrer s’han fet 660 proves diagnòstiques menys que en la darrera setmana de gener. En xifres, durant els primers dies de febrer s’han fet 2.999 proves (1.922 PCR i 1.077 tests d’antígens) i durant els últims set dies de gener se’n van fer 3.659 (2.243 PCR i 1.416 tests d’antígens). Si és té present el nombre de proves diagnòstiques fetes, la taxa de positivitat es situa en el 5,80%.

La disminució dels indicadors epidemiològics al municipi entra en sintonia amb la reducció que hi ha hagut tant al conjunt de la comarca com de Catalunya. Al Baix Llobregat, el risc de rebrot ha passat de ser de 516 punts a 374, i a Catalunya de 521 a 359. També ha disminuït la velocitat de propagació, que a la comarca ha fluctuat del 0,92 al 0,86, i a Catalunya del 0,94 al 0,82.

La mitjana d’edat dels afectats es manté en els 44 anys

Pel que fa a la mitjana d’edat dels afectats, aquesta es manté en els 44 anys i les dones continuen sent un dels col·lectius amb més prevalença amb un  50,94% d’afectació.

113 persones més vacunades amb la segona dosi

Pel que fa a la vacunació, les dades del departament de Salut mostren que durant els primers set dies de febrer s’ha administrat la primera dosi de la vacuna a 84 persones i que 509 han rebut la segona dosi.

Tot i que el ritme de vacunació de la primera dosi ha baixat, els vacunats amb la segona dosi han augmentat en 113 persones respecte a l’últim període analitzat. Així, a Sant Boi ja hi ha un total de 2.476 persones que tenen la primera dosi i 1.618 la segona.

Un altre factor que dona lloc a l’esperança és la reducció de les persones ingressades. En els primers set dies de febrer han ingressat 23 persones a causa del virus, set menys que en l’anterior període. També hi ha hagut 8 defuncions, que eleven a 284 el nombre de morts confirmades per Covid-19 al municipi des que va començar la pandèmia.

8 centres amb grups confinats

En xifres del portal Escola Segura de la Generalitat, a hores d’ara 8 centres educatius dels 45 que hi ha a la ciutat tenen algun grup confinat. Segons aquest web, les escoles Casablanca, Ciutat Cooperativa, Llor i Sant Josep tenen una classe confinada cadascuna. També és el cas de l’institut Rafael Casanova.

En canvi, a l’institut Marianao hi ha dos grups confinats, així com a l’escola Benviure. A l’institut Joaquim Rubió i Ors el nombre de classes confinades és de cinc. Tot i així, les dades entren dins la normalitat si s’observa l’afectació al conjunt de Catalunya.

Recomanacions personalitzades