El veïnat de Marianao retreu a l’Ajuntament falta d’accions per fer una biblioteca al barri

El veïnat es queixa que el consistori es comprometés al maig del 2020 a estudiar la ubicació d’una biblioteca al barri i que vuit mesos després del compromís encara no se’ls hagi informat de en quin punt es troben les negociacions amb altres administracions.

Membres de l’associació de veïns El Poblet-Marianao van pintar un mural reivindicatiu dissabte a la zona on s’hauria d’ubicar la biblioteca // Cedida

Frustració entre el veïnat del barri de Marianao, que fa més de tres dècades que reclama una biblioteca a la zona i que de moment només rep llargues. El maig del 2020, el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció per estudiar la ubicació de l’esperada biblioteca en uns terrenys públics que hi ha entre la Ronda de Sant Ramon i el carrer Lleida, però vuit mesos després de la proposta, el veïnat encara no sap en quin punt es troben les negociacions.

“En una reunió amb l’equip de govern a l’octubre ens van dir que estaven en converses amb la Diputació, però no ens concreten res quan els preguntem més a fons”, explica Rafael García, president de l’associació de veïns El Poblet-Marianao, que detalla que el projecte s’ha de negociar tant amb l’ens supramunicipal com amb la Generalitat.

En declaracions a Sant Boi Diari, García lamenta sobretot les “llargues” que els donen i tem que el compromís del consistori quedi en paper mullat. “Si per fer un estudi sobre la possible ubicació de la biblioteca en aquests terrenys estan trigant tant, no em puc imaginar quant trigaran a fer l’equipament”, etziba.

De fet, l’associació veïnal també tem que l’Ajuntament es desdigui del seu compromís i destini els terrenys públics que hi ha a la zona del camí de Can Llor a usos d’empreses privades.

Per això, aquest dijous demanaran la paraula al ple municipal per reclamar a l’Ajuntament i al govern municipal que es comprometin fermament a ubicar l’esperada biblioteca en aquests terrenys que, segons diuen, són els únics terrenys públics disponibles.

Per visibilitzar el seu neguit, dissabte també van pintar un mural reivindicatiu a la zona on se suposa que s’ha d’ubicar l’equipament.

Projecte encallat

La demanda d’una biblioteca al barri de Marianao és un projecte encallat des de fa temps. Després de nombroses reivindicacions, l’associació veïnal va aconseguir que el maig del 2018 el ple municipal acordés la construcció de la biblioteca en un solar de la plaça Mercè Rodoreda, on també hi havia d’anar un nou Centre d’Atenció Primària (CAP) per al barri.

Finalment, però, el departament de Salut va acabar demanant que el CAP ocupés la totalitat del solar i això va obligar l’Ajuntament el 2020 –dos anys després– a buscar uns terrenys alternatius a la zona per ubicar la biblioteca.

Des de llavors, el projecte ha seguit encallat. El veïnat, però, no es rendeix i insisteix que una biblioteca al barri és més que necessària, sobretot tenint en compte que a la zona hi viuen més de 32.000 persones, que equivalen al 40% dels habitants de Sant Boi.

A més, consideren que la resta de biblioteques de la ciutat els queden massa allunyades. “La Jordi Rubió i Balaguer queda a La Muntanyeta, fora de la zona urbana, i la biblioteca Maria Aurèlia Capmany al barri de Ciutat Cooperativa Molí Nou”, argumenta García, que demana a l’Ajuntament que deixi de “marejar la perdiu”.

Recomanacions personalitzades