El risc de rebrot baixa 380 punts a Sant Boi i es redueix la velocitat de propagació

Les dades de la Generalitat reflecteixen una disminució de 380 punts en el risc de rebrot, que passa dels 920 als 540. També s’ha alentit la velocitat de propagació del virus, amb una Rt inferior a 1, i hi ha hagut 114 casos positius menys que en l’anterior actualització.

La corba negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot al municipi // Generalitat

Alleugeriment en els indicadors epidemiològics de Sant Boi que, tot i que encara es mantenen alts, han experimentat una notable disminució respecte a l’última actualització epidemiològica.

Les últimes dades actualitzades pel departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i que fan referència als indicadors epidemiològics que hi havia la setmana passada –del 18 al 24 de gener– reflecteixen una disminució del risc de rebrot de 380 punts. És a dir, si en l’anterior actualització aquest indicador es trobava en els 920 punts, set dies després ha disminuït fins als 540.

La disminució del risc de rebrot a la ciutat també ha anat acompanyada d’una baixada en la taxa de propagació del virus. En l’última actualització, l’anomenada Rt era d’1,30 i actualment és de 0,79. Els epidemiòlegs consideren que la propagació del virus està “controlada” quan aquest indicador es troba per sota d’1.

Si les xifres es comparen en relació amb els índexs que hi ha a la comarca i al conjunt de Catalunya, s’observa que el municipi entra dins de la normalitat, ja que al Baix Llobregat el risc de rebrot és de 605 i a Catalunya és de 590. En el dos casos també hi ha Rt’s menors d’1.

114 casos positius menys i més proves diagnòstiques

Pel que fa a casos confirmats del virus, la setmana passada se’n van diagnosticar 235 al municipi, 114 menys que en les dades anteriors, quan els positius després de fer-se una prova diagnòstica van ser 349.

Respecte a proves diagnòstiques, si durant la setmana de l’11 al 17 de gener es van fer 4.095 proves a la localitat (2.895 PCR i 1.200 tests d’antígens), una setmana després se n’han fet 4.105, deu proves més que en l’anterior període. D’aquestes, 2.827 han estat PCR i 1.278 han estat tests d’antígens.

Amb tot, si es valora el nombre de positius respecte a la quantitat de proves fetes, s’obté un percentatge de positivitat del 7,20%.

La mitjana d’edat dels afectats ronda els 44 anys

Tot i així, sí que ha crescut lleugerament la mitjana d’edat de les persones afectades que, segons xifres de Salut, ha passat de ser de 42 a 44 anys. El que no ha canviat, però, és la prevalença de les dones a patir el virus.

El col·lectiu femení continua sent el més afectat, tant a la localitat com al conjunt de Catalunya. A la localitat, les dades reflecteixen que un 52,34% de les persones afectades pel virus són dones, que paral·lelament també són les que gaudeixen d’una major esperança de vida.

Baixa el ritme de vacunació de la primera dosi

El que ha disminuït, però, durant la setmana del 18 al 24 de gener –l’última de la qual es tenen dades– és el ritme de vacunació. Si en l’anterior període, van ser 748 les persones que van rebre la primera dosi, en aquest només han estat 500 els santboians que han rebut una primera injecció de la vacuna. Tot i així, a diferència de l’última actualització, 158 santboians ja han rebut la segona dosi del fàrmac.

En xifres totals, a hores d’ara a Sant Boi hi ha 2.122 persones que tenen la primera dosi de la vacuna i 378 que tenen la segona.

42 ingressats i cinc defuncions

Segons Salut, durant la setmana passada es van produir cinc defuncions a causa de la Covid-19 al municipi i 42 persones van haver de ser ingressades, de les quals 39 encara es troben a hores d’ara en un centre hospitalari.

Des que va començar la pandèmia, i en dades de la Generalitat, Sant Boi acumula 269 defuncions a causa de la Covid-19.

10 centres educatius amb grups confinats

En xifres del portal Escola Segura de la Generalitat, a hores d’ara 10 centres educatius dels 45 que hi ha al municipi tenen algun grup confinat. Segons aquest web, les escoles Casablanca i Montbaig i els Salesians tenen una classe confinada cadascuna. També és el cas de l’institut Camps Blancs, del Rubió i Ors i del Marianao.

En canvi, a l’institut Ítaca hi ha dos grups confinats, així com a l’escola Vicente Ferrer i al Pedagogium Cos. Paral·lelament, a l’escola Llor hi ha tres classes confinades. Tot i així, les dades entren dins la normalitat si s’observa l’afectació al conjunt de Catalunya.

Recomanacions personalitzades