Els contagiats de Covid-19 continuen creixent a Sant Boi després de Nadal

La ciutat registra 244 positius en coronavirus en una setmana on el risc de rebrot torna a pujar. S’han lamentat 8 morts i 31 persones han hagut de ser ingressades en hospitals.

Evolució dels casos de Covid-19 confirmats per PCR i Test d’Antígens Ràpids (TAR) a Sant Boi de Llobregat // Generalitat de Catalunya

Tal com passa al Baix Llobregat i a tota Catalunya, la ressaca de les festes de Nadal continua tenint efectes en la situació epidemiològica de Sant Boi de Llobregat. Els casos continuen creixent a la ciutat, principalment per les reunions entre unitats familiars no convivents.

Entre el 4 i el 10 de gener, últims dies amb dades definitives i no provisionals, s’han detectat un total de 244 positius en Covid-19 a Sant Boi, segons dades del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La setmana anterior van ser 213. Aquest increment es percep en gairebé tots els indicadors epidemiològics.

D’altra banda, s’han registrat vuit morts per Covid-19 i 31 persones han hagut de ser ingressades en centres hospitalaris.

L’índex de risc de rebrot creix més de 100 punts

En una setmana l’índex de rebrot ha passat dels 617 punts als 732. Aquest indicador intenta mesurar els possibles nous casos diagnosticables els propers 14 dies i està relacionat amb la probabilitat d’aparició de nous brots epidèmics. Es calcula multiplicant la velocitat de reproducció mitjana dels darrers 7 dies per la incidència acumulada dels darrers 14 dies.

Evolució del risc de rebrot a Sant Boi de Llobregat // Generalitat de Catalunya

La incidència acumulada calculada a partir dels últims 14 dies també creix. Concretament, passa de 425,87 a 536,15 per cada 100.000 habitants.

No obstant això, hi ha dos indicadors epidemiològics que sí que decreixen, tot i que de forma lleu. En primer terme l’Rt, que és la velocitat de transmissió del virus, ha passat 1,45 a 1,37. Ara bé, tota Rt superior a 1 significa que la pandèmia està descontrolada.

En segon terme, també és inferior el percentatge de positius entre aquelles persones que s’han fet la prova. Ara és un 11,01% mentre que set dies abans era d’11,24%.

Situació molt similar al Baix Llobregat i a Catalunya

El cert és que la situació a Sant Boi és molt similar a la resta del Baix Llobregat i de Catalunya. Per exemple, l’índex de rebrot és de 777 a la comarca i de 696 en l’àmbit català. Convé recordar que una dada superior a 100 és considerada elevada. Per tant, aquest indicador actualment està disparat a tot arreu.

Evolució dels casos de Covid-19 a Sant Boi des de l’inici de la pandèmia // Generalitat

La velocitat de transmissió Rt és calcada a la ciutat i a la comarca (1,37) i una mica menor a Catalunya (1,32). En els casos confirmats per cada 100.000 habitants Sant Boi està una mica millor: 286,26 respecte els 306,69 de Baix Llobregat i els 300,58 de Catalunya.

En resum: no hi ha res que faci indicar que hi ha una evolució de la pandèmia diferent a Sant Boi de Llobregat. La tendència és similar a la de la resta del territori.

652 vacunats

És la dada de l’esperança. Entre el 4 i el 10 de gener 652 santboians han estat vacunats. Es tracta de persones residents a les llars d’avis o de professionals sanitaris, les dues poblacions de més risc davant la Covid-19.

Ara bé, són molt pocs vacunats. Sant Boi té 84.500 habitants. Però com a mínim es percep que s’ha donat el tret d’inici a un procés de vacunació que serà llarg. Es desconeix quan aquest tractament arribarà a la població en general.

Recomanacions personalitzades