201 persones donen positiu en Covid-19 en una setmana a Sant Boi de Llobregat

També hi ha hagut una vintena d’ingressos i una defunció. L’evolució epidemiològica és negativa, seguint la línia comarcal i del conjunt català.

Evolució del risc de rebrot a Sant Boi de Llobregat // Generalitat de Catalunya

Les conseqüències de la interacció social nadalenca no s’estan fent esperar. En només una setmana, 201 persones han donat positiu a Sant Boi de Llobregat després de realitzar-se un test diagnòstic. A més, 21 han hagut d’ingressar a l’hospital i una ha mort.

Segons les dades d’accés públic del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, durant els set dies compresos entre el 28 de desembre i el 3 de gener, a Sant Boi de Llobregat s’han fet 2.016 proves diagnòstiques, entre tests d’antígens i PCR. La mitjana d’edat dels contagiats és de 41 anys i el 51,74% són dones.

Tot i que s’han fet menys tests que durant la setmana anterior, el percentatge de positius és superior. Del total, l’11,36% de les persones testades han donat positiu, gairebé el doble que el percentatge registrat anteriorment. Això comportaria que, per cada 100.000 habitants, 235,81 serien positius.

Risc, incidència i velocitat, a l’alça

El risc de rebrot s’ha situat a 586 punts, 210 punts més elevat que durant la setmana anterior. Aquest indicador fa una previsió de la situació epidemiològica del territori durant els propers 14 dies si la tendència segueix com actualment. Es calcula sobre una ràtio de 100.000 habitants.

Per calcular el risc de rebrot es multiplica la velocitat de transmissió del virus (Rt) i la incidència acumulada (IA). La primera se situa en 1,42. Els experts asseguren que la pandèmia està descontrolada quan la velocitat supera l’1 perquè una xifra superior a 1 indica que cada persona contagiada amb el virus el transmet, de mitjana, a més d’una persona.

D’altra banda, una Rt d’1,42 augura que, per cada deu persones contagiades a dia 3 de gener, 14 més se’n contagiaran cinc dies més tard, és a dir, a dia 8.

El segon indicador que s’utilitza per calcular el risc de rebrot, la IA, té una mirada retrospectiva. El que fa és analitzar quina ha estat l’afectació que el virus ha tingut sobre la població durant els darrers 14 dies, calculada sobre els 100.000 habitants. A Sant Boi de Llobregat aquesta xifra arriba a 410 punts, gairebé 100 més que la setmana anterior.

Igual que a Catalunya

El risc de rebrot és exactament el mateix a Catalunya i a Sant Boi de Llobregat, mentre que la mitjana comarcal està per sobre, amb un valor que arriba als 690 punts.

Mentrestant, la Rt també pren valors pràcticament idèntics a la ciutat i a la mitjana catalana, i més elevats a la comarca, amb 1,65 punts. En general, l’evolució epidemiològica és negativa, coincidint i probablement sent causa de les festes de Nadal.

Més de 500 morts des de l’inici de la pandèmia

El recompte de persones que han mort a causa del virus des de l’inici de la pandèmia a Sant Boi de Llobregat és de 552 i 4.866 han donat positiu en el virus. 417 han hagut de passar per la Unitat de Cures Intensives (UCI). A hores d’ara, a més, s’ha vacunat a 267 persones.

Recomanacions personalitzades