Els Pastorets de Sant Boi sobreviuen en temps de pandèmia

La representació s’ha realitzat en tres funcions nadalenques amb menys actors a l’escenari, amb aforament reduït i canvis de darrera hora en el repartiment. Tot i les adversitats, l’organització està satisfeta del resultat obtingut.

Pastorets de Sant Boi // Ajuntament de Sant Boi

Els tradicionals Pastorets de Sant Boi s’han adaptat als nous temps de pandèmia. En tots els sentits. No només s’ha reduït la quantitat d’actors sobre l’escenari i l’aforament, amb un 30% de públic, sinó que les mascaretes i els gels hidroalcohòlics han pres protagonisme en l’actuació.

A més, les representacions han estat més curtes per evitar contactes. Han consistit en un únic acte, d’una hora i 50 minuts, sense abaixar el teló en cap moment. El públic hi ha pogut entrar des de mitja hora abans per veure un recull d’escenes de les funcions dutes a terme des del 1983.

D’actors, n’hi han participar deu, dels 40 que acostumen a sortir als Pastorets. Només han pogut aparèixer sis alhora, a sobre de l’escenari, i tots ells ho han fet amb la mascareta posada. Per cobrir les escenes on hi apareix canalla, s’han projectat les de l’any passat.

Pastorets que es confinen i fan streamings

En un intent de normalitzar l’ús de la mascareta sobre l’escenari, la representació ha inclòs les peculiaritats del moment de pandèmia actual. «Hem fet texts nous on les mascaretes han jugat un protagonisme i alguns protagonistes s’han hagut de confinar perquè estaven contagiats», relata el director de Tripijocs, Ignasi Jordana.

A més, la tradicional representació ha utilitzat tècniques actuals que han agafat protagonisme durant el període de confinament. Per exemple, en algunes escenes s’han simulat streamings i els Pastorets han fet videotrucades a l’infern. «Ha estat una barreja d’allò vell amb allò nou. S’ha fet més amè», explica Jordana.

Canvis de darrera hora

El passat mes de setembre, veient que la situació de pandèmia no es revertiria a temps, l’organització va començar a adaptar l’obra. Van haver d’escriure noves escenes i assajar-les amb una quantitat menor d’actors.

Però el gran repte va arribar una setmana abans de la primera representació. Els dos actors principals van haver de confinar-se, perquè treballen junts i van estar en contacte amb positius per Covid-19. Per tant, els van haver de substituir per dos actors veterans que havien realitzat la funció 15 anys enrere. «S’ho sabien i ho han fet molt bé, però només han tingut una setmana per assajar», explica Jordana.

És per això que l’organització, en un acte de transparència, va decidir comunicar al públic el que havia passat i demanar comprensió per si hi havia errors. «Però l’obra va sortir molt bé», insisteix Jordana. «Tots vam acabar molt contents», conclou.

D’aquesta manera tan peculiar s’han pogut realitzar tres funcions (els dies 25, 26 i 27) a Can Massallera. El darrer dia, pràcticament es van cobrir les 125 places de públic i el dia 26 220 persones van acudir a l’acte. El més fluix va ser el 25, quan només hi van assistir una vuitantena de persones.

Recomanacions personalitzades