Dones de Sant Boi denuncien l’augment de la violència masclista durant el confinament per commemorar el 25N

La lectura del manifest virtual ha posat en relleu com l’aïllament ha empitjorat la situació de les dones que conviuen amb agressors. També en marc del 25 de novembre, representants polítics i treballadors del consistori han fet un minut de silenci davant l’Ajuntament.

Les dones de la ciutat encarregades de llegir el manifest del 25N // Captura de pantalla

Sant Boi de Llobregat rebutja les violències masclistes un cop més durant la lectura virtual del manifest per Dia Internacional contra la Violència Masclista. El text d’enguany ha denunciat l’agreujament de la situació de les dones que han hagut de conviure amb el seu agressor durant el confinament.

El manifest l’han llegit conjuntament la regidora d’Igualtat i Feminisme, Sensi Domínguez, l’alcaldessa Lluïsa Moret, i dones de la ciutat en representació de les entitats i associacions del Consell Municipal de les Dones. S’ha fet públic a través de les xarxes socials del consistori en format vídeo.

El text ha fet un repàs de l’afectació històrica dels diferents tipus de violències masclistes tant en l’àmbit social o familiar com el laboral. Tot i això, ha posat el focus en l’agreujament d’aquestes situacions a causa de la crisi sanitària.

“El confinament ens ha demostrat que, qui volia exercir el control sobre dones i nens, ho ha tingui més fàcil que mai”, exposa el text. “De fet, als agressors han necessitat menys força per continuar mantenint els seus desitjos i privilegis”.

Per altra banda, el text ha reflexionat sobre com els espais públics han estat més segurs per les dones: “Contràriament al que crèiem, el lloc més segur per a les dones i les nenes pot ser el carrer, les places, els llocs on fem vida”, exposa.

El text també ha acabat destacant la necessitat de treballar conjuntament des de les administracions públiques i el teixit social per erradicar aquest fenomen.

Durant el matí del mateix 25N, els diferents grups polítics del consistori i els sindicats que representen als treballadors municipals han fet un minut de silenci a la plaça de l’Ajuntament. D’aquesta manera, s’han sumat a una iniciativa que s’ha desenvolupat a tot el territori.

Un 25N virtual

La crisi sanitària també ha hagut de digitalitzar les activitats per commemorar el 25 de novembre. Al llarg de la setmana s’han desenvolupat xerrades i taules rodones per tractar diferents temes en relació amb la problemàtica, des de la violència de gènere a les dones que pateixen discapacitat fins a l’afectació d’aquesta violència en temps de pandèmia.

A més, l’Ajuntament ha convidat als ciutadans a penjar domassos amb el missatge de la campanya municipal ‘Aquí ens rebel·lem contra les violències masclistes’.

També en el marc de la commemoració del 25-N, el consistori ha llançat la campanya ‘A Sant Boi, fem equip contra les violències masclistes’, que incenitva els clubs i les entitats esportives a compartir un vídeo que visibilitat la presència de violències sexuals en l’esport. En col·laboració amb el Club d’Atletisme Sant Boi, s’organitza la iniciativa ‘Mou-te per les violències masclistes’.

Coincidint amb aquesta data, ha entrat en funcionament el nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) en violència masclista, un recurs comarcal que ofereix atenció integral a dones, noies i criatures que pateixen violència masclista.

Recomanacions personalitzades