Moret demana més recursos cap als ajuntaments per fer front a la pandèmia

L’alcaldessa de Sant Boi ha participat en la primera sessió de les Jornades Municipalistes organitzades per la Fundació Catalunya Europa. Moret ha posat en relleu la tasca dels ajuntaments del Baix Llobregat per fer front a la crisi sanitària i ha demanat més coordinació i suport.

La sessió s’ha fet telemàticament a causa de la Covid-19 // Rut Font

L’alcaldessa Lluïsa Moret ha exigit a les administracions que donin un cop de mà als ajuntaments a l’hora de fer front a la pandèmia. Moret ha demanat més ajuts i coordinació en el primer debat vritual de les Jornades Municipalistes titulades ‘Recursos municipals escassos i crisi sanitària i social: Un debat inajornable’, organitzades per la Fundació Catalunya Europa (FCE) en col·laboració amb els ajuntaments de Sant Boi de Llobregat i de Santa Coloma de Gramenet.

«Els ajuntaments no formem part de la presa de decisions, però som els que apliquem les mesures”, ha reflexiona l’alcaldessa, que ha recordat que des de consistoris com els de Sant Boi s’ha elaborat un pla de xoc i s’ha aprovat un fons de contingència per revertir els efectes de la crisi de la Covid-19.

Full de ruta comarcal contra la pandèmia

Moret, que també ha aprofitat per parlar en nom de la resta de municipis del Baix Llobregat, ha explicat com les diferents localitats s’han coordinat per crear un pla de reactivació econòmica que, a mode de full de ruta, marca «les lògiques a desenvolupar» tot i l’heterogeneïtat socioeconòmica de la comarca: “Tenim municipis com Sant Just o Sant Joan amb rendes altes, i altres amb rendes molt baixes com és Sant Boi”, ha dit.

De fet, l’alcaldessa també ha defensat la necessitat de seguir un full de ruta per millorar la qualitat de vida a la comarca, reconvertir el sector industrial cap a la sostenibilitat i reactivar l’economia sense deixar de banda les qüestions quotidianes: “Hem de fer el mateix amb la Covid: seguir una estratègia per aplicar les mesures de contenció sense oblidar les demandes dels veïns”.

Gestió comuna i nou model de finançament

Durant el debat també han intervingut Núria Parlón, vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, així com els alcaldes de Martorell i Granollers, Xavier Fonollosa i Josep Mayoral, respectivament, a més del regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.

Parlón ha dedicat la seva intervenció a demanar una “integració metropolitana” per evitar tenir una regió que “avança en diferents velocitats”. Al seu torn, Fonollosa ha destacat la necessitat de més recursos i el fet que «les zones amb més risc de vulnerabilitat són les que menys inversions poden fer».

Per la seva banda, Mayoral com alcalde de Granollers ha estat l’encarregat de parlar de les ciutats de la regió metropolitana i ha exposat la manca d’estructuració i d’inversions que, segons diu, hi ha als municipis de la segona corona metropolitana. L’última intervenció, a càrrec de Martí, que ha criticat la recentralització dels recursos públics i ha demanat una reforma del model de finançament local.

Més debats virtuals

Les jornades viuran un nou debat virtual aquest dimecres al matí que abordarà la mateixa temàtica municipalista, però des d’una perspectiva tècnica.

Recomanacions personalitzades