Cua de fins a dues hores a L’Olivera per fer-se una PCR

La resposta ciutadana a la campanya de proves PCR que fins divendres es fa a la ciutat ha provocat fins a dues hores d’espera durant el dilluns, el primer dia de tests. Aquest dimarts la cua ja s’ha agilitzat. L’Ajuntament espera que en total es puguin fer 5.000 PCR durant els cinc dies.

El temps d’espera s’ha allargat fins a dues hores en alguns casos durant el primer dia de proves // Andrea Guerrero

Faltaven pocs minuts per a les 9 del matí de dilluns, l’hora perquè el casal L’Olivera obrís les seves portes i donés el tret de sortida a la primera jornada de tests PCR al municipi, quan ja hi havia 140 persones a la porta esperant per fer-se la prova.

Dins del recinte tot estava preparat: en una sala hi havia set punts administratius per recollir les dades personals i, en un altre espai, cinc boxs per fer les proves. A la cua, la imatge d’ordre es repetia: mascareta i una distància mínima de 2 metres. Entre els que esperaven, gent de totes les edats, però poc jovent.

“Ens ha sorprès moltíssim veure tan poca gent de la nostra edat i veure tanta gent gran”, confessaven a Sant Boi Diari un grup d’amics de 20 anys. Alguns, però, eren més optimistes: «A la gent jove no li agrada llevar-se aviat, segur que els més joves venen més tard», deia entre riures la Cristina, una noia de 18 anys que amb una amiga seva també s’havia acostat a fer-se la prova.

Les PCR que fins divendres es fan al casal L’Olivera en horari interromput de nou del matí a set de la tarda són sobretot per a les persones adscrites a l’Àrea Bàsica de Salut Montclar, que engloba unes 32.000 persones.

Tot i així, des de l’Ajuntament calculen que durant els cinc dies seran només unes 5.000 persones les que es faran les proves. Fins aquest dimarts al migdia, ja s’han fet 500 PCR i les cues també s’han agilitzat respecte a dilluns.

Des de dilluns i fins dimarts al migdia s’han fet 500 PCR // Andrea Guerrero

Crida a la gent jove perquè es facin les PCR

Epidemiològicament no s’ha convocat un perfil d’edat concret, però des del consistori admeten que els agradaria que vinguessin sobretot persones joves, des dels 18 anys fins als 40, que són sobretot les franges d’edat que concentren la majoria de positius asimptomàtics.

Però els protagonistes del dilluns, el primer dia de cua, han estat sens dubte les persones grans, que lamentaven la poca presència de gent jove: “Haurien de pensar més en nosaltres”, es queixava un matrimoni de 75 anys, que deia que havia vingut a fer-se les proves per «seguretat, prudència i empatia».

De fet, aquestes eren les tres raons més repetides entre els que esperaven a la cua. Per exemple, la Dolors, una dona de 80 anys, explicava que ho feia per estar més tranquil·la a l’hora de visitar els seus nets i la Míriam, una noia de 24 anys, de cara a sentir-se segura amb la seva família i amb els seus companys de feina, amb qui s’havia de retrobar després de les vacances.

Per això aguantaven estoicament l’espera. Alguns aprofitaven per llegir, altres per fer trucades pendents o per conversar amb la persona més propera de la cua. Un dels temes de conversa també era la tardança en la campanya de cribatges massius. Per a molts d’ells, les proves s’haurien d’haver fet abans, tot i que «ara més val tard que mai», deien.

L’entrada a L’Olivera s’ha fet esglaonada i respectant els 2 metres de distància // Andrea Guerrero

Recomanacions personalitzades