Què es podrà fer en la ‘nova normalitat’?

Lliure circulació, aforaments adaptats i reunions sense aglomeracions són algunes de les directrius que ha instaurat la Generalitat de Catalunya amb l’arribada de la ‘represa’, després de la fugaç fase 3.

Gent a la plaça Catalunya // Irene Juárez

Tota Catalunya entrarà divendres 19 de juny a la ‘nova normalitat’ o ‘represa’. Ho fa tan sols un dia després que Barcelona i Lleida, les darreres províncies catalanes que faltaven, estrenessin fase 3. També serà dos dies abans del final de l’Estat d’Alarma, fixat per diumenge 21 de juny. Des de Sant Boi Diari desgranem tot allò que comportarà l’entrada a aquesta nova situació.

Lliure circulació a Catalunya

La mobilitat entre les diferents províncies està permesa, tot i que han de ser de la mateixa comunitat autònoma. Per viatjar a altres comunitats tan sols caldrà esperar quatre dies més, amb la caiguda de l’estat d’alarma, quan ja no es podrà limitar la mobilitat.

Aforaments adaptats

Hi haurà un període d’adaptació que durarà fins al 25 de juny en què bars i restaurants podran obrir a l’interior amb un 50% de l’aforament i a la terrassa amb un 75%. Tanmateix, superades aquestes dates, la Generalitat s’ha decantat per no marcar percentatges concrets d’aforaments.

Senzillament, tots els establiments hauran de saber que les persones que hi accedeixin han de poder mantenir la distància personal d’un metre i mig, amb l’equivalent a una superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats  per individu. A partir d’aquest criteri els establiments calcularan quanta gent han de deixar entrar.

No hi ha restricció per les reunions

La Generalitat no ha imposat límits per a les reunions i activitats socials. Tan sols ha demanat que s’estableixin preferentment entre persones amb contacte proper i que no es generin aglomeracions.

Els nens també podran tornar a gaudir dels parcs, que reobriran. És obligatori l’ús de mascaretes i es es demana que respectin les distàncies de seguretat.

Mascareta obligatòria

L’ús de la mascareta de protecció continua sent obligatori, sempre i quan no es pugui mantenir la distància física de metre i mig entre persones. És obligatori també dur-la mentre viatgem en transport públic.

Queden exemptes de portar-la, com fins ara, els menors de 6 anys i les persones amb recomanació mèdica. No respectar aquesta mesura podrà comportar multes de fins a 100 euros.

Recomanacions personalitzades