En total, el virus ha afectat 2.731 persones a la ciutat. D’aquestes, 658 han donat positiu després de fer-se una prova diagnòstica i les altres 2.073 persones han estat classificades com a sospitoses en presentar símptomes.

Fins a 2.731 persones s’han vist afectades pel coronavirus o alguns dels seus símptomes a Sant Boi. Són dades del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que Sant Boi Diari ha recollit des del 10 de març fins al 6 de juny per radiografiar l’evolució de la pandèmia a la ciutat.
En xifres, des que la pandèmia va arribar a la localitat 658 persones han donat positiu del virus després de fer-se una prova diagnòstica. La resta d’afectats, 2.073 persones, han estat classificats com a ‘sospitosos’ pel personal sanitari en presentar símptomes de la Covid-19, però sense cap prova diagnòstica que confirmés que el tenien.
El març, el període amb més positius
El primer sospitós arriba el 10 de març, tres dies abans que comenci el confinament. Des de llavors el degoteig de persones sospitoses és constant, així com també el de positives.
La segona quinzena de març és quan la xifra de positius arriba al seu punt àlgid, amb 78 persones diagnosticades el dissabte 28 de març. Des de llavors i fins a principis d’abril els casos de persones positives es mantenen en xifres destacables. Després l’afectació ja va cap a la baixa i arriben les primeres treves, com el 16 d’abril, que és el primer dia de l’històric de dades sense cap positiu.
De fet, les dades de positius donen lloc a l’esperança. Si al març se’n van detectar 456, al maig i al juny la xifra de positius ha quedat força lluny del centenar, amb 62 i 11 casos positius respectivament. A l’abril la xifra de positius també va disminuir força respecte al març, amb 129 casos.

Pic de sospitosos al maig
Però tot i que en les darreres setmanes les xifres de positius han disminuït considerablement, arribant a detectar tan sols 1 positiu dissabte passat, la xifra de sospitosos de tenir el virus encara és força elevada. Per exemple, el pic de sospitosos va ser fa tot just dues setmanes, quan el divendres 29 de maig es van registrar 107 casos sospitosos.
Concretament, el mes de maig és de lluny el període amb més casos sospitosos detectats, uns 986, seguit del març (383 casos) i de l’abril (371 casos). En el que va de juny, a Sant Boi s’han registrat 333 sospitosos.
Alguns experts, però, alerten que les xifres de sospitosos o bé responen a una acumulació de dades o bé a una major sensibilització de la població envers el virus, que fa que a la mínima molèstia la ciutadania vagi al centre hospitalari a visitar-se.

El pic de sospitosos també ha fet que el maig hagi acabat com el període amb més afectats de Covid-19 a la ciutat, concretament amb 1.048 persones afectades entre positives i sospitoses.

Més dones afectades
Per sexes s’observa que la pandèmia ha estat especialment virulenta en les dones. A Sant Boi, s’han vist afectades 1.604 dones, de les quals 379 han donat positiu del virus en proves diagnòstiques. En el cas dels homes, la xifra d’afectats s’ha situat en 1.127 persones, 477 menys si es compara amb l’afectació femenina. De fet, els homes que han donat positiu del virus en proves diagnòstiques són molts menys que les dones: 275.
La major prevalença del virus en les dones es vincula també a la seva major esperança de vida. En xifres de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), a Sant Boi hi viuen més dones que homes. Concretament, de les 83.605 persones que resideixen al municipi, 42.728 són dones i 40.877 són homes.
La consigna de no abaixar la guàrdia
Tot i que les xifres de positius s’han reduït considerablement en els últims dies, les autoritats sanitàries remarquen la necessitat de no abaixar la guàrdia i de mantenir les distàncies de seguretat, així com les diferents mesures higièniques de protecció.
De fet, segons les dades del departament Salut actualment el coronavirus i els seus símptomes només haurien afectat el 3,3% de la població de Sant Boi. Unes xifres que indiquen que la població immune al virus encara és molt reduïda.
Les dades d’afectació del municipi van en la línia del que s’observa en el conjunt de la població catalana i espanyola. A Catalunya, es calcula que només un 6% de la població ha generat anticossos contra la Covid-19 i que a l’Espanya la població immune al virus només és d’un 5,2%.