Què es pot fer i què no en la fase 1 del desconfinament?

Tens dubtes sobre què pots fer durant la fase 1? Donem resposta a les preguntes més comunes en relació amb les noves normes que estableix aquest primer període de la desescalada.

Sant Boi es troba en fase 1 des d’aquest dilluns // Irene Juárez

Amb l’entrada a la fase 1 del desconfinament, són molts els dubtes que sorgeixen sobre què es pot fer i què no en aquest període. Per això, des de Sant Boi Diari donem resposta a les principals preguntes que et puguin sorgir.

Estan permeses les trobades amb amics i familiars?

Sí, les trobades entre persones estan permeses sempre i quan la reunió no superi la desena d’assistents. Les trobades es poden fer tant a l’espai públic com a cases particulars a qualsevol hora i sempre que es matinguin els dos metres de distància de seguretat.

Puc anar a Barcelona o a altres regions que també estiguin en fase 1?

Si hi has d’anar per feina, sí i sempre que portis el document laboral acreditatiu que ho justifiqui. Si hi has d’anar per plaer o a visitar amics i familiars, no. En aquest cas, només es pot circular per la mateixa regió sanitària, que en el cas de Sant Boi inclou sobretot la comarca del Baix Llobregat. Tot i així, des de la Generalitat recomanen fer els mínims desplaçaments possibles per evitar contagis.

Quins comerços i establiments estan oberts?

En la fase 1 de la desescalada es permet obrir sense cita prèvia als comerços i locals de menys de 400 metres quadrats i amb la condició que com a màxim només omplin un terç de l’aforament. Pel que fa als bars, poden obrir les terrasses amb la meitat de taules, però aquestes han d’estar separades per un mínim de dos metres i en cap d’elles no hi poden seure més de 10 persones. També poden obrir els allotjaments turístics restringint l’accés a les zones comunes.

Hi ha més equipaments que puguin obrir?

Sí. En la primera fase del desconfinament també poden obrir les biblioteques, els museus, els auditoris, els cinemes i els teatres. L’obertura està permesa amb limitacions d’aforaments i restriccions higièniques.

També es permet l’obertura de llocs de culte, amb un terç de la seva capacitat. En el cas dels enterraments, les cerimònies poden aplegar un màxim de 15 assistents en espais oberts i una desena en recintes tancats.

És obligatori l’ús de la mascareta?

L’ús de la mascareta és obligatori en espais públics i recintes tancats on no es puguin mantenir els dos metres de distància de seguretat. Si la distància pertinent es pot mantenir, llavors l’ús de la mascareta és prescindible. La mascareta tampoc és obligatòria per a les persones amb dificultats respiratòries que tinguin contraindicacions mèdiques a l’hora de dur-ne, així com tampoc per a persones amb diversitat funcional o persones que desenvolupin una activitat que no sigui compatible amb l’ús d’aquest element de protecció.

Notícies relacionades

Recomanacions personalitzades