Sant Boi sancionarà amb multes de fins a 10.000 euros les agressions sexuals en entorns d’oci

Sant Boi de Llobregat s’ha adherit al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, que s’ha fet oficial en un acte institucional entre l’alcaldessa Lluïsa Moret i el conseller d’Interior, Miquel Buch. Tot i que aquest aspecte encara està pendent d’aprovació, el protocol preveu aplicar multes de 1.001 a 10.000 euros als agressors.

L’equip de govern de Sant Boi i el conseller d’Interior, Miquel Buch // Irene Juárez

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, juntament amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, han signat el conveni mitjançant el qual el municipi integra el Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci. Entre altres accions, es preveu sancionar les agressions sexuals amb multes d’entre 1.001 i 10.000 euros. Aquesta normativa, segons ha afirmat Buch, dependrà de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

Tal com ha explicat el director general d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior, Jordi Jardí, el protocol està destinat castigar aquelles actituds masclistes que suposen algun abús sexual però que no estan contemplades al codi penal. Es basa en una formació de tres i quatre hores, depenent del col·lectiu a qui s’adreci, destinada a que tothom qui participi en el sector de l’oci sàpiga com actuar front una agressió masclista.

Jardí ha fet referència a aquells actes que inclouen accions com «el fet de tocar-li el cul a una dona que no vol, a una discoteca». En aquest sentit, amb la voluntat de prevenir les agressions, el protocol abraça tots aquells agents que estan implicats en l’entorn de l’oci com «l’administració pública, la seguretat privada, els empresaris i els treballadors de l’oci», és a dir, els controladors d’accés o els cambrers, «i també les entitats que formen part de la protecció a la integritat de les dones».

«És una vergonya que hàgim de conviure amb homes que decideixen maltractar, assetjar o assassinar dones», ha lamentat Buch. Així, la raó de ser d’aquesta mesura és aconseguir que els coneguts com a punts liles, aquells espais destinats a l’assessorament i a l’acompanyament de les víctimes d’agressions masclistes, s’expandeixin «com una taca d’oli», i es facin extensius a tota l’organització de qualsevol esdeveniment d’oci. «Que tota la festa sigui un punt lila», explica el conseller.

Tot i que el protocol ja està començant a funcionar en diferents poblacions, entre elles Sant Boi de Llobregat, l’aplicació de les sancions econòmiques està encarà en vies d’aprovació, i depèn directament de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

Discrepàncies entorn el trasllat dels jutjats locals de Violència de Gènere

En la signatura del conveni també s’ha debatut sobre el polèmic trasllat dels jutjats locals de Violència de Gènere. El ple municipal de Sant Boi ha aprovat una moció en contra d’aquesta transició, i l’alcaldessa, Lluïsa Moret, s’ha manifestat totalment en contra d’aquesta mesura, perquè significa «centralitzar» i dificultar el procés. A més, afirma que, segons les converses que ha tingut amb la conselleria de justícia, «des del govern de la Generalitat tampoc s’està a favor».

Paral·lelament, el conseller d’Interior creu convenient mantenir-se en la «prudència» i emplaça al departament de Justícia a posicionar-se. Tanmateix, reconeix que hi està «a favor», perquè entén que el canvi suposarà «agilitzar els processos», tot i que la decisió, «d’entrada, pot generar incomprensió».

Recomanacions personalitzades