Sant Boi s’oposa al trasllat a Gavà dels jutjats de violència de gènere

El ple municipal ha aprovat per unanimitat una moció de rebuig al trasllat dels jutjats de violència de gènere, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) planteja centralitzar a Gavà per “una excessiva càrrega de feina”.

Façana de l'edifici judicial de Sant Boi de Llobregat // Lara Jaruzchik
Façana de l’edifici judicial de Sant Boi de Llobregat // Lara Jaruzchik

Posicionament unànime del ple municipal davant del possible trasllat a Gavà d’alguns dels jutjats sobre violència de gènere que hi ha al municipi. Amb una moció aprovada per unanimitat, el plenari ha rebutjat la voluntat del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) de centralitzar la ubicació d’aquests òrgans judicials en un sol jutjat comarcal per “una excessiva càrrega de feina”.

L’Ajuntament considera que per facilitar l’accés a l’empara judicial cal “apropar els òrgans judicials a les víctimes”. Per això, adreça la moció a la conselleria i al ministeri de Justícia per recordar que la Llei orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere va habilitar jutjats d’aquest tipus a cada localitat per facilitar el procés de denúncia a les dones maltractades, sovint amb por de denunciar.

“La redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de l’atenció de proximitat a les víctimes de violència de gènere”, diu la moció, que aposta perquè siguin els òrgans judicials especialitzats en violència de gènere els qui es desplacin pel territori.

En aquest sentit, el text afirma que “incrementar la distància entre jutjats i víctimes podria fer augmentar la impunitat dels delictes”, així com la seva gravetat. Per això, reclama als òrgans competents que no facin efectiva la voluntat del TSJC.

El plenari considera paradoxal que el tribunal es plantegi incomplir la llei amb una proposta que fa quatre anys ja va provocar mobilitzacions per part de partits polítics i organitzacions feministes.

Set feminicidis en un mes

L’any 2019 es va tancar amb un balanç de 55 dones assassinades a l’Estat espanyol, la xifra més alta des del 2015. En total, es calcula que Espanya s’han assassinat un mínim de 1.035 dones des del 2003, l’any a partir del qual es van començar a comptabilitzar els feminicidis. En el que portem de 2020, ja s’han produït set assassinats masclistes.

El posicionament de Sant Boi arriba després que altres municipis de la comarca com El Prat i Esplugues també hagin mostrat el seu rebuig cap a les intencions del tribunal.

Recomanacions personalitzades