L’AMB aprova una rebaixa de la factura de l’aigua de prop d’un 5%

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) vol impulsar una rebaixa del 4,95% de la tarifa de l’aigua a municipis abastits per Aigües de Barcelona com Sant Boi. Un òrgan adscrit a la Generalitat adverteix que no és competència seva.

Una de les instal·lacions metropolitanes de tractament d’aigua // AMB

La factura de l’aigua podria baixar un 4,95% l’any vinent si tira endavant la proposta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que aquest dimarts vol portar a votació del Ple del Consell Metropolità l’aprovació definitiva de l’Ordenança fiscal per regular les tarifes de subministrament d’aigua potable als municipis abastits per Aigües de Barcelona, entre ells Sant Boi.

Una mesura que, en cas de tenir llum verda, suposarà un total de 16 milions d’euros d’estalvi per a la ciutadania. El govern que regeix l’administració metropolitana, format pel PSC, els comuns, ERC i Junts per Catalunya, té majoria absoluta i per tant tot fa preveure que la mesura serà aprovada.

A banda de Sant Boi, també es beneficiaran de la mesura 22 municipis més com Barcelona, Badalona, Castelldefels, l’Hospitalet, Sant Feliu, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí, entre d’altres.

En un comunicat, el vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, ha destacat que l’organisme metropolità “aconsegueix no tant sols aturar i revertir els arguments de tarifes proposats en  els darrers anys per Aigües de Barcelona, sinó garantir que la ciutadania pagui un preu més just per un servei bàsic com l’aigua”.

Badia també recorda que, en cas de tirar endavant, la mesura s’aprovarà a pocs dies de conèixer la sentència definitiva que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha de dictar sobre el servei metropolità d’aigües.  

La proposta s’afegeix al seguit de reduccions que la tarifa d’aigües ha anat acumulant des del 2015, i que sumen un 9% de disminució. En aquest sentit, Badia subratlla que “la ciutadania pagarà l’any vinent gairebé 32 milions d’euros menys del que hauria de pagar si des de fa quatre anys no s’haguessin corregit els excessos tarifaris”.

Un òrgan de la Generalitat adverteix que no és competència de l’AMB

Però la proposta ha topat amb veus contràries. Des de la Comissió de Preus de Catalunya, un òrgan adscrit a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, es considera que la disminució és “desfavorable” ja que, segons diuen, l’AMB no te competències per efectuar-la.

Concretament, assenyalen que és competència de la Generalitat perquè el servei d’aigua es presenta mitjançant el conjunt d’instal·lacions i infraestructures que s’integren en la xarxa d’abastiment del Ter-Llobregat, sota tutela del govern català. Tot i així, fonts de l’AMB han apuntat a aquesta redacció que portaran a votació la proposta igualment aquest dimarts.

Recomanacions personalitzades