La ‘Mari’, la gelatera de la Cooperativa, es jubila després de 43 anys al seu quiosc de la Camy

Els amics i familiars han organitzat una festa sorpresa per agrair-li la seva feina. La propietària de l’establiment, Maria Villar, molt vinculada amb la vida associativa del barri, assegura que “no m’esperava aquest comiat tan emocionant”. La botiga s’ha convertit en un punt de trobada i de reunió dels veïns i veïnes.

Maria Villar, ‘La Maria de los helados’, durant la festa de comiat // Ajuntament de Sant Boi

“Ho van organitzar tot a través de Facebook i jo no em vaig assabentar de res”. Amb aquestes paraules recorda, Maria Villar, coneguda com ‘La Maria de los helados’, la festa sorpresa que li van fer per la seva jubilació els familiars i amics el diumenge passat davant del seu quiosc de gelats de la marca Camy al barri de la Cooperativa i Molí Vell. Més d’un centenar de persones es van aplegar a la plaça, on es van fer fotografies amb la propietària, ‘La Mari’, que durant 43 temporades (entre els mesos d’abril i octubre) ha venut gelats i refrescos als santboians i santboianes. Aquest darrer any ha tancat la botiga uns dies abans. “Una vegada he esgotat l’estoc que tenia, i com aquest any em retiro, he acabat abans”.

Maria Villar assegura a Sant Boi Diari que “encara avui s’emociona en recordar la celebració que em van preparar. No era conscient que la gent del barri m’estimés tant”. ‘La Mari’ recorda que els seus fills li van comentar que aquest passat diumenge, el seu últim dia de feina, anirien al quiosc a fer-se algunes fotografies de record. Però darrere d’això hi havia una festa sorpresa, en la qual van participar un centenar de persones.

Un barri unit com la ‘Coope’

Villar diu que mai oblidarà aquest homenatge i destaca la unió veïnal que caracteritza la ‘Coope’, el barri on ha treballat i viscut des de fa més de quatre dècades. ‘La Mari’, que va arribar des d’Úbeda (Jaén) fins a Sant Boi, inicialment va estar d’operària a diverses fàbriques. Des d’allà, va passar al quiosc de gelats, on sempre ha venut gelats de la marca Camy. Per Villar, el quiosc sempre ha sigut alguna cosa més que un lloc on la gent pot comprar gelats i refrescos. “És un punt de trobada dels veïns del barri, que parlen i comparteixen experiències”, explica.

Els veïns i amics van acomiadar-la davant del quiosc on ha treballat més de 40 anys // Ajuntament de Sant Boi

La propietària de la geladeria, que reconeix que des de la festa de diumenge “encara estic en blanc”, recorda que el quiosc és un dels últims reductes d’un barri on tothom es coneix. Així, explica com la confiança i la unió fa que moltes vegades hagi prestat diners a clients que no en tenien o que els mateixos veïns utilitzessin el quiosc com un punt per deixar el carret de la compra. Una de les anècdotes que més li agrada a ‘La Mari’ és quan els nens de 7 o 8 anys s’acosten al quiosc a comprar amb un missatge dels seus pares: “Diu la meva mare que ja t’ho pagarà”.

A partir d’ara, Maria Villar que sempre ha estat vinculada a la Camy, es jubila i es dedicarà a ajudar en la criança de dos dels seus néts, entre altres activitats. Continuarà lligada a la Comissió de Festes del barri de la Cooperativa o a l’Associació de Veïns, entitats amb les quals col·labora des de fa tres dècades. L’Ajuntament de Sant Boi, propietari del sòl on s’ubica el quiosc, és el que ha de decidir ara si l’establiment continuarà allà el pròxim estiu. Mentrestant, Maria Villar, ‘La Maria de los helados’, a hores d’ara es pessiga per creure’s la festa que li van organitzar per la seva trajectòria. Encara se sorprèn més quan rep la trucada d’aquesta redacció.

Fotos: Ajuntament de Sant Boi.

Recomanacions personalitzades