Sant Boi vol evitar que Endesa talli el subministrament a 500 llars en pobresa energètica

El municipi se suma a la proposta de la Diputació de Barcelona, a la qual s’han adherit 250 ajuntaments catalans, per impulsar una resposta conjunta a l’elèctrica. La companyia ha amenaçat de deixar sense serveis als usuaris si els consistoris no abonen el 50% de l’import de les factures impagades.

La Diputació va acollir la reunió dels alcaldes i alcadesses de 250 municipis // Ajuntament Sant Boi

Sant Boi de Llobregat s’ha conjurat per evitar que Endesa deixi sense servei més de 500 llars en situació de pobresa energètica. El municipi s’ha sumat a la proposta de la Diputació de Barcelona per crear una resposta conjunta a les reclamacions de la companyia. En una cimera convocada per la Diputació de Barcelona, els 250 ajuntaments catalans afectats per la reclamació d’Endesa a famílies en situació de pobresa energètica, a les quals deixaria sense servei en cas que els consistoris no abonessin el 50% de la suma de les factures impagades.

En un comunicat, l’ajuntament de Sant Boi recorda que el passat mes d’agost va rebre un comunicat d’Endesa, en el qual reclamava l’abonament del 50% del deute generat per les famílies en condició de vulnerabilitat, que actualment es troben emparades per la Llei de Pobresa Energètica 24/2015 aprovada pel Parlament de Catalunya. A Sant Boi, més de 500 famílies es veurien afectades.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, durant la roda de premsa // Ajuntament de Sant Boi

Front comú contra les amenaces

El consistori ha decidit sumar-se a la iniciativa que promou la Diputació de Barcelona per donar una resposta conjunta i unitària a la companyia energètica. L’alcaldessa de la ciutat, Lluïsa Moret, que actualment també ocupa el càrrec de presidenta delegada de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, és una de les impulsores d’aquest primer espai d’anàlisi i coordinació institucional amb els ajuntaments afectats.

Moret ha declarat que “cal articular un front comú des del món municipalista per donar una resposta coordinada” i ha reiterat “la necessitat que Endesa retiri l’amenaça cap als ajuntaments, un gest necessari per establir un clima de diàleg i d’entesa per aconseguir signar un acord amb la companyia que s’ajusti a la Llei catalana de Pobresa Energètica”. Ho va manifestar a la roda de premsa que va compartir amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marin.

La legislació, aprovada l’any 2015, estableix el principi de precaució i assegura el dret d’accés als subministraments bàsics d’aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en situació de risc d’exclusió social.

Recomanacions personalitzades