L’alcaldessa en funcions, Lluïsa Moret, destaca que els resultats electorals “avalen les polítiques aplicades i demostren un gir a l’esquerra” del consistori. ERC assumeix “amb satisfacció i compromís” el seu rol de cap de l’oposició, tot i la majoria absoluta dels socialistes.
El PSC de Sant Boi ha allargat la mà a Sant Boi en Comú, formació que fins ara era la seva sòcia a l’equip de govern municipal, per a continuar formant part del consistori durant la pròxima legislatura. En declaracions a Sant Boi Diari, l’alcaldessa en funcions, Lluïsa Moret, ha valorat positivament la col·laboració amb els ‘comuns’ els darrers quatre anys i ha afegit que “tot i que encara no hem iniciat els contactes, la bona sintonia entre les dues formacions ens fa contemplar aquesta possibilitat”. La proposta es realitzaria en un context on els socialistes van aconseguir 13 regidors a les eleccions municipals, assolint la majoria absoluta i sense l’obligació de pactar amb altres partits.
En els comicis, el PSC ha obtingut 16.001 vots, el 42,85% del total. En relació al 2015, la llista encapçalada per Lluïsa Moret ha guanyat 5.208 sufragis, el que permetria governar en solitari l’Ajuntament de Sant Boi. “A banda de la satisfacció pels resultats, la victòria ens atorga un aval a les nostres polítiques i la constatació que el diàleg permanent amb els veïns i veïnes ens ha permès presentar uns projectes que estan amb sintonia amb les necessitats i reivindicacions de la ciutat”, ha valorat Moret.
En relació al nou escenari que dibuixen les eleccions municipals del 26 de maig, l’alcaldessa en funcions ha assenyalat que “els resultats demostren un gir a l’esquerra” de l’Ajuntament, on estaran presents el PSC, ERC, C’s, Sant Boi en Comú i Podem. El nou consistori, que passarà de set a cinc formacions polítiques, “estarà dominat per les propostes de progrés i esperem que la menor dispersió faciliti l’assoliment d’acords”, ha pronosticat Lluïsa Moret.
“Regust amarg’
L’altre gran beneficiat de la nit electoral de les municipals, ERC, valora positivament els resultats assolits, ja que ha crescut des dels tres fins als cinc regidors, però admet un “regust amarg” per la majoria absoluta del PSC. En aquest sentit, el candidat dels republicans a l’Ajuntament de Sant Boi, Miquel Salip, s’ha compromès a “fiscalitzar la feina de l’equip de govern com a cap de l’oposició, que és el que els nostres votants ens han demanat”.
Salip ha reivindicat el paper d’ERC com el “pal de paller del republicanisme i l’independentisme” al consistori santboià. Respecte a la composició del ple, menys coral que fa quatre anys, Salip ha assegurat que “la concentració de vot ha fet que desapareguessin Junts per Sant Boi i el PP”.
Una nova etapa?
Tot i no haver volgut detallar els seus plans de futur, Sant Boi en Comú, que va perdre dos dels quatre regidors que tenia a l’Ajuntament, ha comentat en el seu compte de Twitter que “ara comença una nova etapa plena de reptes on treballarem, com ho hem fet sempre, des de la mirada local, la proximitat i el compromís”. De moment, la formació no es vol pronunciar sobre la seva continuïtat al nou equip de govern municipal.
Poc temps per conèixer la marca
L’entorn de l’espai polític posconvergent, que en aquestes eleccions s’havia presentat amb el nom de Junts per Sant Boi, s’ha quedat sense representació municipal. La llista del fins ara regidor a l’Ajuntament, Jordi Garcia, va rebre 1.743 vots i va aconseguir un 4,67%, quedant-se a 33 centèsimes d’obtenir representació. Garcia ha atribuït la pèrdua de pes de Junts per Catalunya al fet que “hem presentat una marca nova fa poc temps i el votant no ha tingut temps per conèixer-la”. En aquest sentit, Garcia ha afegit que “seguirem fent política des de fora de l’Ajuntament” i ha recordat que, malgrat l’augment de la participació, “ens han faltat una mica més de 100 vots” per entrar al consistori.