Barcelona Energia subministrarà electricitat a punts de tota la metròpolis

Contingut patrocinat 

A partir de l’any vinent, l’electricitat de Barcelona Energia, l’empresa pública que subministra la llum a l’Ajuntament de Barcelona, estendrà la seva activitat a les instal•lacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Progressivament també arribarà a uns 20.000 usuaris particulars i més endavant a la resta d’ajuntaments metropolitans.

Torres elèctriques // blickpixel

L’AMB fa temps que treballa en un nou model energètic basat en les energies renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació de proximitat, que posi al centre la ciutadania i asseguri l’accés a l’energia.

El model actual, a més de ser ineficient es basa en els combustibles fòssils, crea una gran dependència de l’exterior.

La nova operadora elèctrica ha de permetre caminar cap a una transició energètica a partir de les tres grans funcions que té assignades: subministrar l’energia, assessorar sobre les tarifes i potències més adequades, i fomentar les energies renovables, encarregant-se del manteniment d’instal·lacions fotovoltaiques i representant els productors d’energia solar al mercat elèctric.

[pullquote]“El nostre objectiu és garantir l’energia, un dret fonamental, a tota la ciutadania, mentre duem a terme la transició energètica al territori”. Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB[/pullquote]

Avantatges pels usuaris

Les tarifes finals que hauran de pagar els particulars encara no s’han fet públiques. De totes maneres, des de l’AMB anuncien que els serveis complementaris al subministrament seran els que faran més atractiu el canvi de companyia.

Per exemple, s’informarà les famílies de quina és la millor tarifa que poden contractar i quina és la potència més adequada per a les seves necessitats. Així, si una família té contractada una potència de 10 quilowatts quan només en necessita 3,5, l’operadora informarà l’usuari de la possibilitat de fer un canvi. També s’informarà els usuaris si poden optar per mesures d’autogeneració energètica i oferirà facilitats a les persones amb risc d’exclusió residencial.

Un estalvi per a l’administració

L’AMB ha elaborat un pla de viabilitat per assegurar-se que no es perden diners amb el canvi d’operador i ha observat dos factors que asseguren la rendibilitat de l’operació.

En primer lloc, l’empresa pública no tindrà cap marge comercial que incrementi la factura, al contrari que les comercialitzadores privades.

[pullquote]

100%

Capital públic de la nova operadora elèctrica

13,2%

Disminució prevista d’emissions conseqüència del Pla Clima i Energia 2030

96

Accions del Pla Clima i Energia 2030 de l’AMB

[/pullquote]

En segon lloc, l’operador podrà actuar directament al mercat majorista d’electricitat, que és on les comercialitzadores compren l’energia. Al mercat l’energia varia de preu constantment. Actuant com un agent del mercat comú, la comercialitzadora pública podrà millorar l’operativa diària i reduir els costos finals.

Si bé l’operador no començarà a subministrar energia a l’AMB fins l’any vinent, en el cas de l’Ajuntament de Barcelona ja ho està fent des de l’1 de juliol. La resta de consistoris de la metròpolis podran acollir-s’hi progressivament a partir de l’any vinent.

Recomanacions personalitzades