El personal de centre de salut mental Benito Menni denuncia males condicions laborals

CCOO adverteix que les retallades en treballadors provoca una pitjor atenció professional.

Hospital Benito Menni CASM // Google Street View

Hospital Benito Menni CASM // Google Street View

La secció sindical de CCOO de l’Hospital Benito Menni CASM ha denunciat «les deficiències» que sofreix el torn de nit per la disminució del personal assistencial. Segons el sindicat, aquesta retallada ha suposat l’increment dels riscos en l’entorn laboral, la sobrecàrrega de treball, la disminució de la qualitat assistencial i l’augment dels errors de medicació.

Si bé el centre compta amb uns 670 pacients, a càrrec seu només hi hauria 33 professionals en aquest torn nocturn. Tal com denuncien, han de treballar amb pacients amb una complexitat cada vegada major i simultàniament han d’atendre ingressos, pacients aguts, adolescents, patologia dual, pacients terminals, etc. De fet, CCOO ha revelat que s’han produït situacions greus amb afectació de la integritat física i psíquica d’usuaris i treballadors.

Reivindicacions sobre reivindicacions

«Portem anys denunciant la falta de personal, les deficients avaluacions de riscos i mesures preventives que minimitzin en la mesura del possible les situacions de risc al personal sanitari i la insuficient formació continuada», han posat de relleu. En aquest sentit, adverteixen que sovint resulta complicat prevenir i erradicar el risc de situacions que desemboquin en violència. «Creiem de vital importància dotar als serveis de suficient personal amb les mesures de seguretat adequades, perquè puguem atendre’ls com necessiten i mereixen», han apuntat.

Si bé el personal és conscient que el centre Benito Menni CASM té certificat el seu sistema de gestió de qualitat, el de riscos per garantir la seguretat del pacient i el segell d’Excel·lència Europea +500, també es pregunta «per què durant anys no s’han cobert les reduccions de jornada». «Per què s’escatimen recursos? Per què s’ignoren les queixes, suggeriments i opinions dels treballadors qualificats que estan vivint situacions en les trinxeres? Perquè col·locar unes càmeres de videovigilància que no pot controlar el personal sanitari per la càrrega de treball?», han qüestionat a la direcció. En aquesta línia, ja han avançat que «els treballadors ja no poden més; l’esgotament físic i psicològic és immens», fet que ha provocat que fins i tot «s’hagi multiplicat l’absentisme laboral per raons de salut».

Recomanacions personalitzades