El PSC tornarà a tenir l’actiu de Lluïsa Moret com a líder mentre que Iniciativa perdrà el lideratge de Josep Puigdengolas i es transformarà en Catalunya en Comú. A l’oposició desapareix la coalició Gent de Sant Boi i se’n negocia una de nova entre ERC i CUP mentre Jordi Garcia i Miquel Amargós es disputen dimarts ser caps de llista del PDeCAT en unes primàries discretes. Olga Puertas no tanca la porta a repetir a Ciutadans i Marina Lozano no ho té clar amb el PP.
Falta menys d’un any per les eleccions municipals i els partits polítics de Sant Boi han engegat la maquinària per estar preparats. Alguns ho tenen més avançat que altres tot i que la majoria aprofitaran els mesos d’estiu per acabar de tancar decisions que han anat madurant els darrers mesos. Noves coalicions i moviments polítics i canvis de noms de partits conviuran amb una barreja entre noves cares i repetició de candidats.
El PSC confia en Lluïsa Moret
El partit que té l’alcaldia, el PSC, és un dels que deixa per més endavant la decisió formal d’elecció de la candidata: no creuen que prenguin la decisió fins a gener o febrer del 2019, com acostuma a ser habitual en el partit que lidera el govern municipal. Més enllà del calendari, és dels partits on hi ha menys dubtes en relació a qui el liderarà. Fonts de l’executiva confirmen a Sant Boi Diari que mantenen la seva confiança en l’alcaldessa, Lluïsa Moret. «Té un lideratge molt fort i aglutina un consens molt ampli», indiquen.
Moret confirma a aquest diari que està disposada a repetir. «Estic més centrada a acabar el mandat complint el màxim el pla de govern», assegura. Tot i això, és conscient que «hi ha molts projectes iniciats que necessiten un període més ampli per completar-se», i per això està disposada a continuar. Remarca que la decisió l’ha de prendre l’assemblea, però per part seva té «la mateixa il·lusió que el primer dia» per poder completar l’estratègia de futur del Sant Boi del 2030 amb els socialistes.
Iniciativa perd Puigdengolas i es transforma en Catalunya en Comú
Els socis de govern dels socialistes tenen les coses molt menys clares. Josep Puigdengolas va avançar fa un any en un article a Sant Boi Diari que plegava de la política i no repetiria a la llista d’Iniciativa. El partit no només ha d’afrontar la recerca d’un candidat, sinó que també està immers en un procés de refundació per alinear-se amb Catalunya en Comú. El primer pas van fer-lo el 28 de juny amb la creació del Comú local i el grup motor que és la base per crear el nou partit.
Si fa quatre anys el nom de la candidatura va ser ICV-EUiA-MES (Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa – Moviment d’Esquerres), el nou partit tindrà un nom que s’acostarà a Sant Boi en Comú o Catalunya en Comú – Sant Boi, en funció del que es decideixi a nivell català. Serà la unió de ICV, EUiA i persones independents.
Fonts dels comuns asseguren que entre elles hi ha persones que havien estat vinculades amb Podem. El partit de moment formalment no ho farà, però s’hi podria afegir, també en funció de les directrius de la direcció. Passades les vacances celebraran una nova assemblea que decidirà el grup d’estratègia electoral i comunicació on es posaran les bases per elaborar les candidatures. El debat de les cares no l’afrontaran fins al Nadal, però mantindran sempre l’esperit de «sumar per arribar a gent que no ha votat mai a Iniciativa».
Olga Puertas, preparada per seguir a Ciutadans
A Ciutadans la cosa també està oberta, tot i que no tant. Preguntada sobre la seva repetició, la candidata del 2015, Olga Puertas, assegura: «Ciutadans ha manifestat dues preferències en la seva estrena municipalista: l’experiència, i la formació i el coneixement. Jo reuneixo els dos requisits i per ara no puc dir res més». Deixa entreveure així que, per part seva, es veu preparada per seguir.
La decisió no està clar quan es prendrà. Podria ser a la tardor, però també es podria allargar, com a molt, fins al gener. Sobre si a la llista s’hi augura renovació, afirma que el seu grup «ha evitat situacions enutjoses que s’han produït a la comarca» i que «les raons laborals i personals es descartarien per assolir una millor dedicació». La seva principal prioritat serà «trencar els 40 anys de govern socialista».
ERC i CUP negocien anar junts
També tenen com a un dels principals objectius trencar amb el govern socialista tant ERC com la CUP. Tots dos han assegurat a Sant Boi Diari, cadascun per la seva banda, que estan treballant per construir un «espai ampli que estigui més a l’esquerra que l’actual govern, i amb visió republicana, que es pugui confrontar amb el bloc monàrquic». És a dir, una coalició independentista i d’esquerres, de la qual exclouen al PDeCAT -o les possibles marques que pugui adoptar l’antiga Convergència-. Volen que sigui una coalició d’esquerres, però tampoc hi inclouen Iniciativa i els comuns.
Això implicarà la desaparició de Gent de Sant Boi, que va unir la CUP amb Procés Constituent i Podem en les eleccions de 2015, prioritzant l’eix d’esquerres. «Va ser un projecte temporal en moments de confluència que va ser un èxit perquè vam aconseguir dos regidors però ara ja està superat», afirma Jordi Barbero, militant de la CUP. La nova coalició posarà l’accent també en la independència: «Treballarem per la implementació de la república i els resultats de l’1-O», afirma. Algunes persones de Gent de Sant Boi que eren a Podem s’han fet militants de la CUP mentre que altres s’han acostat als comuns.
Igual com es va plantejar amb Gent de Sant Boi, aquesta coalició volen que inclogui també a «gent de l’esquerra social de la ciutat». Això inclouria a associacions de veïns, entitats, o simplement persones rellevants de Sant Boi. La idea és fer una llista «més àmplia» que els partits per poder sumar els vots i fer una candidatura que pugui ser una alternativa real. I és que el PSC té un suport molt ampli: fa 3 anys va aconseguir el 32% de vots, seguits per Iniciativa amb un 13%.
La coalició encara no està tancada però sembla que va pel bon camí. Fa dos mesos que han començat a negociar-ho, a l’agost esperen tancar alguns serrells i al setembre o a l’octubre desitgen tenir-ho tancat. El nom podria incloure ERC segons Salip: «no ens n’hem d’amagar», però estan «oberts a tot per superar l’espai».
Pel que fa a les cares dels protagonistes, l’assemblea d’ERC ja ha votat que el seu candidat torni a ser Miquel Salip, però «això no vol dir que hagi de ser el cap de llista», afirma Salip. «Podem ser el motor de l’espai, però la primera persona pot ser una altra», comenta. Per tant, ell serà la primera persona dins la quota d’ERC en aquesta llista, però podria liderar-ho per exemple un independent. De la CUP ningú repetirà degut a la limitació de mandats.
Primàries discretes al PDeCAT
En canvi, el PDeCAT té intenció de presentar-se en solitari. Segons ha pogut saber Sant Boi Diari, el partit està immers en un procés de primàries que estan portant amb discreció i que no han fet públiques. Dimarts 31 de juliol s’enfrontaran els dos candidats: Jordi Garcia, cap de llista de CiU el 2015; i Miquel Amargós, número 6 de CiU el 2015 i escollit president del PDeCAT Sant Boi el 2016. Cadascun presentarà el seu programa el mateix dimarts, i a continuació es farà la votació i donaran a conèixer el guanyador. Probablement el partit no es presenti com a PDeCAT sinó com a Junts per Sant Boi o Junts per Catalunya – Sant Boi, tot i que estarà lligat a l’evolució del partit a nivell nacional.
Indefinició al PP
I al PP la situació és molt difusa. La cap de llista el 2015, Marina Lozano, es limita a dir que «no està presa la decisió», sense concretar quan i com es decidirà. A nivell personal, assegura que ella mateixa «no té clar» si vol tornar-se a presentar o no.