La Zona de Baixes Emissions de Sant Boi es limita a pacificar el trànsit a Marianao

Les restriccions als vehicles més contaminants a la zona de les rondes de Barcelona es complementaran amb mesures no sancionadores a Sant Boi. No es multarà sinó que es fomentarà el transport sostenible a la nova Zona de Baixes Emissions del barri de Marianao.

El carrer d’Eusebi Güell passarà a ser zona 30 a partir de la ronda de Sant Ramon // Google Maps

L’àrea compresa entre la ronda de Sant Ramon, el carrer de Benviure i l’avinguda de Can Carreres, al barri de Marianao, es convertirà en Zona de Baixes Emissions (ZBE). Aquest concepte va aparèixer a l’àrea de les rondes de Barcelona i es trasllada també a altres municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que decideixen participar-hi voluntàriament com a prova pilot.

Però mentre que a les rondes de Barcelona i també en altres municipis com Sant Cugat es prohibeix el trànsit als vehicles més contaminants, Sant Boi ha decidit enfocar la seva Zona de Baixes Emissions d’una altra manera i fer accions per fomentar la mobilitat sostenible.

La principal mesura de la ZBE de Marianao serà pacificar els carrers. El carrer d’Eusebi Güell reduirà el màxim de velocitat dels 50 km/h fins als 30 km/h, mentre que el passatge Santa Teresa es convertirà en un carrer residencial amb prioritat per a vianants, amb una velocitat màxima de 20 km/h.

Al mateix temps, s’instal·laran 20 noves places d’aparcament per a bicicleta en aquesta zona. La mesura va en consonància amb el pla de foment de la bicicleta que vol que els desplaçaments a Sant Boi es multipliquin per cinc: el pla preveu augmentar els aparcaments i estendre els carrers pacificats per fer-los més amables per als ciclistes.

També es promourà la mobilitat a peu amb la creació de zones d’aparcament per a motos a la calçada. D’aquesta manera, els motoristes podran aparcar a la calçada i no envairan la vorera, fent-ho més fàcil per als vianants. Les xones s’ubicaran als xamfrans per millorar la visibilitat entre conductor i vianant.

Les accions es coordinaran entre l’AMB i l’ajuntament de Sant Boi de Llobregat i aniran acompanyades d’un pla de control de la qualitat de l’aire. Instal·laran cinc punts de mesura de la contaminació que controlaran l’evolució de la qualitat de l’aire. Al perímetre dels carrers es col·locaran senyals verticals i horitzontals indicant l’àrea de la Zona de Baixes Emissions.

La mesura és fruit d’un acord que han signat aquest dimarts l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda. Moret ha reiterat que es farà «sense restriccions a la circulació i sense sancions» i és «un pas més en el camí de Sant Boi cap a un nou model de mobilitat més saludable i sostenible».

Poveda ha justificat que a Sant Boi s’apliquin mesures diferents que en altres poblacions perquè “la creació d’aquestes zones pacificades i les mesures corresponents s’han d’aplicar tenint en compte les particularitats i característiques de cada municipi». També ha recordat que «els municipis metropolitans han de participar de la política comuna de la preservació de la salut dels ciutadans», segons ha afirmat l’AMB en un comunicat.

Recomanacions personalitzades