Sant Boi vol multiplicar per cinc els desplaçaments en bici en dos anys

L’Ajuntament ampliarà i millorarà els carrils bici i estendrà el nombre de carrers 30 amb l’objectiu que tots els carrers siguin aptes per a la bici. Alhora, la promouran amb accions en molts àmbits que tindran els infants com a punt central.

Una bicicleta en la presentació de l’estratègia urbana de la bici // Jordi Julià

El 2020, almenys un 5% dels desplaçaments que es facin a Sant Boi de Llobregat s’hauran de fer en bicicleta. Pot semblar molt poc, però ara mateix no arriba a l’1% el nombre de trajectes que es fan amb aquest mitjà de transport completament net i eficient.

L’objectiu de l’Ajuntament és que la bicicleta «s’incorpori com a part de la vida quotidiana dels santboians per als seus desplaçaments», ha afirmat l’alcaldessa, Lluïsa Moret, en la presentació de l’estratègia urbana de la bici, aquest dimecres a la biblioteca Jordi Rubió.

Carrils bici i zones 30

El pla té dos eixos bàsics: la infraestructura i la formació. Per una banda, s’actuarà en els carrils bici. En construiran més, i alhora treballaran perquè tinguin un millor manteniment i neteja. Això sí, el creixement en el nombre de carrils bici no serà gaire gran perquè «ja hi ha molta feina feta» -hi ha 77 km fets- però sobretot, perquè «no tots els carrers han de tenir carrils bici», ha indicat la regidora d’infraestructures, mobilitat i transports, Elena Amat.

La tendència de les ciutats, i també el que volen aplicar a Sant Boi, és que els carrers amb carril bici siguin només les vies principals. A la resta, «la bici ha d’anar per la calçada», ha recordat Amat. Per això van pacificar tots els carrers el 2008 perquè hi poguessin conviure cotxes i bicis. Ara aniran més enllà acabant de completar la pacificació de tots els carrers que no siguin principals i a més col·locaran senyalització específica pensada en les bicicletes, tant amb pintura al terra com amb senyals de trànsit.

L’Ajuntament vol que les bicicletes que es feien servir abans tornin a estar en el dia a dia // Jordi Julià

Això sí, una gran mancança en carrils bici és creuar el riu de forma directa per la C-245, unes obres que estan encallades. Tot i que en el programa de les jornades de presentació de l’estratègia un representant de la Generalitat havia d’explicar el carril bici que està planificat, aquest ha evitat referir-s’hi i s’ha limitat a explicar que aprofitaran els carrils existents i per als altres punts el faran de nou.

A banda d’això, incrementaran el nombre d’aparcaments segurs -amb el sistema Bicibox- en els punts on més desplaçaments es generen. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha avançat que en breu entrarà en funcionament un nou Bicibox dins l’estació de tren de Sant Boi amb una vintena de places. També promouran el registre voluntari de bicicletes -com si fos una matrícula- i facilitaran que es faci servir la bici en combinació amb altres mitjans de transport públic.

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, i la regidora Elena Amat han presentat l’estratègia de la bici // Jordi Julià

Que tothom sàpiga pedalar

L’altre gran eix serà la formació, treballant amb els més petits perquè siguin futurs ciclistes d’adults. Faran, per exemple, el projecte ‘Cap nen o nena sense saber pedalar’ per ensenyar-los a anar en bicicleta a través de tots els centres educatius de la ciutat. La formació l’estendran als adults, amb cursos oberts a tota la ciutadania. També hi haurà un ‘bici bus escolar’ per incentivar que vagin junts en bici fins a l’escola seguint itineraris segurs. A més, crearan punts on ajudaran a fer el manteniment de les bicicletes.

D’altra banda, també promouran la bicicleta en altres àmbits. Faran que la bicicleta formi part de tots els programes d’esport i salut i la inclouran com un producte de promoció turística. «Volem que Sant Boi sigui una ciutat per al cicloturisme, i això tindrà un impacte econòmic«, ha dit la regidora. Això es traduiria, per exemple, en que els hotels ofereixin espai on guardar la bici i un taller.

Es fomentarà que la gent faci compres en bici i també el repartiment de paqueteria mitjançant bicicletes. Per això impulsaran plataformes logístiques perquè la part més propera al destí del repartiment de mercaderies es faci en bici.

Tot anirà lligat amb la creació d’un mapa informant de tots els recursos relacionats amb el ciclisme que hi ha a la ciutat, i una modificació de l’ordenança de mobilitat perquè beneficiï a les bicis i alhora adaptar-se a les modificacions d’àmbit general més recents.

«Fer bici és salut», ha recordat l’alcaldessa. I és que impulsar aquest mitjà de transport lliga amb els dos punts de l’estratègia per aconseguir un Sant Boi saludable i sostenible. No és res nou: el nom de l’estratègia és ‘Back to the bike’: tornar a la bicicleta, recordant els anys 20 en què els carrers estaven inundats de bicis i qui tenia un cotxe eren els pocs rics que se’l podien permetre.

Recomanacions personalitzades