El comerç de Sant Boi aposta pel treball en xarxa per fer-se més fort

Unir-se amb altres botigues per crear una central de compres, treballar amb comandes per internet coordinades amb altres comerços, obrir diferents botigues per diversificar-se o afiliar-se a les associacions comercials són els quatre camins a seguir proposats en el Fòrum del Comerç 2018.

Quatre botiguers han explicat la seva manera de fer xarxa // Jordi Julià

Diuen que la unió fa la força, i el comerç de proximitat santboià té clar que ara és, més que mai, la manera que té per fer front a l’era d’internet. «Estem en una època de dictadura del consumidor, ell decideix on, quan i com vol comprar i ens hem d’adaptar», advertia el vicepresident de l’associació Sant Boi Comerç, Eduard Alacid, des de l’escenari de Cal Ninyo davant un públic format pels comerciants santboians. Era el Fòrum del Comerç, on un cop l’any el sector busca formes d’innovar en un acte organitzat juntament amb l’Ajuntament.

«Estem envoltats de xarxes», deia Alacid, fent referència a les dues grans amenaces per al comerç de proximitat: internet i els centres comercials. «Cada centre comercial és una xarxa, on tots els seus comerços treballen juntament de forma coordinada, i què dir d’internet. Nosaltres hem de fer el mateix i treballar junts», aconsellava.

La forma que proposava ell per aconseguir-ho era formar part de l’associació comercial de la qual és vicepresident, de la qual ha relatat que és el màxim exemple de treball en xarxa: «Venim de moltes associacions que van sorgir pel seu compte, fins que fa quatre anys vam veure que les coses estan canviant i calia fer alguna cosa. Per això vam unificar totes les associacions per treballar a l’uníson».

Anar junts a comprar als distribuïdors

Claudi Beltran de Xamfrà s’ha associat amb la central de compres Dstil // Jordi Julià

Però formar part d’una associació no és l’única manera de treballar en xarxa. També es poden fer associacions més intenses com les que ha fet la botiga Xamfrà: van unir-se 13 botigues de roba de tot Catalunya per crear la central de compres Dstil. «Ja feia temps que ens vam associar, l’any 1992, un grup de botiguers amb les mateixes inquietuds. Però després vam anar més enllà», ha explicat el propietari de Xamfrà, Claudi Beltran.

Cada botiga associada treballa de forma autònoma, però totes compren els productes a través de Dstil. «Anar junts ens permet obtenir millors preus i condicions amb els proveïdors», ha indicat Beltran. Però també té impacte en altres àmbits, com ara en les campanyes promocionals: «Ara acabem de fer-ne una que per una botiga sola el cost de la model i el fotògraf seria impossible d’assumir». I, com que tenen els mateixos productes, si n’hi falta un el pot demanar en una altra botiga.

Aliar-se amb internet 

Mònica Torrents, de la Floristeria Torrents ha obert negoci a internet // Jordi Julià

A més de ‘la unió fa la força’, també hi ha una altra dita: ‘Si no pots combatre l’enemic, uneix-t’hi’. Això van fer a la Floristeria Torrents: han apostat per internet i això els ha acabat portant a rebre fins i tot encàrrecs per a esdeveniments a Madrid. Ho canalitzen a través d’Interflora, el sistema creat als anys 50 per fer comandes de flors a distància que ara funciona com una floristeria online.

«Els meus avis ja me’n parlaven, i quan el negoci va passar a la meva mare i a mi ho vam posar en marxa», ha explicat l’actual propietària, Mònica Torrents. Els van examinar i els van formar per poder reproduir al detall els rams que consten al catàleg conjunt entre els associats de tot el món. «Al principi feia por però ens ha anat molt bé, les vendes han millorat i ens ve molta gent de fora. I gràcies a això ens hem fet amics amb floristes de la zona que ens fan encàrrecs directament», ha assegurat.

Fer una cadena pròpia de botigues

Eduard Alacid, de Sant Boi Comerç, i Genoveva Marquès, de la cadena de botigues Deal Kids // Jordi Julià

En canvi, a Deal Kids no van associar-se amb altres sinó que van ser ells mateixos els que van crear una xarxa de botigues pròpies. L’èxit de la primera botiga que van obrir, de roba de tot tipus, els va portar a obrir-ne una altra. «Ja es deia llavors que s’havien de fer botigues especialitzades», ha recordat la propietaria, Genoveva Marquès. Per això van obrir una segona botiga especialitzada en nadons, buidant d’aquesta part la primera botiga.

El creixement els va portar finalment a obrir la tercera a Gavà. Era l’any 2007, just a l’inici de la crisi econòmica. La baixada de vendes els va portar a fer constants canvis, primer fent liquidació, després amb un nou format de botiga, creant un nou ‘outlet’, i fins i tot prenent la decisió de tancar la primera botiga. «Cal anar canviant constantment, és la manera que la gent vingui», ha afirmat.

Blog de tendències

L’alcaldessa s’ha ofert a treballar juntament amb el comerç // Jordi Julià

Una nova iniciativa sorgida de l’associació Sant Boi Comerç és crear un blog de tendències on parlaran de temes relacionats amb les botigues de Sant Boi. El posaran en marxa en els propers dies i serà una de les noves formes del comerç de promocionar-se d’una manera diferent.

Des de l’Ajuntament, l’alcaldessa Lluïsa Moret s’ha ofert per «seguir treballant en l’objectiu comú de fer Sant Boi una ciutat el més atractiva possible». La regidora de comerç, Elena Amat, ha exposat la necessitat de fer xarxa territorial i ha animat a tots els comerciants associar-se a Sant Boi Comerç per fer-lo més fort.

Un dels assistents ha exposat el repte que representa encabir dins les associacions empresarials tots els comerços regentats per persones d’altres països, davant el creixement que ha tingut els últims anys. Des de Sant Boi Comerç admetien que «si amb els nadius ja costa, amb els nouvinguts encara més». I és que del miler de comerços que hi ha al municipi, només 190 estan associats. La resta, va per lliure.

Recomanacions personalitzades