Sant Boi fa justícia a les víctimes del franquisme

Les persones afectades per la Guerra Civil i la dictadura de Franco van trencar el seu silenci a Sant Boi. L’Ajuntament i la Diputació els va fer un acte d’homenatge basat en l’explicació dels seus testimonis. 

Un centenar de persones van escoltar els 12 testimonis en l’Audiència Memorial // Ajuntament de Sant Boi

Mentre altres institucions segueixen sense abordar la Memòria Històrica tal com els pertocaria, Sant Boi de Llobregat ha fet el seu propi acte de reconeixement de les persones del municipi que van patir en la seva pròpia pell les accions de Francisco Franco, ja fos com a víctimes de la guerra que ell va provocar amb l’aixecament militar, o com a represaliats per la seva dictadura.

Va ser en forma d’Audiència Memorial, un acte on 12 ciutadans de Sant Boi que van patir les violències de la guerra i la dictadura van trencar el silenci que molts es van autoimposar en una Transició cap a la democràcia que va deixar moltes ferides sense tancar.

L’Audiència va donar-los «l’oportunitat de ser escoltades amb atenció i respecte per les institucions i la ciutadania, per obtenir una reparació moral i simbòlica a partir del seu testimoni lliure i afectiu», explica l’Ajuntament en un comunicat.

Per preparar l’acte, va fer falta una «complexa recerca» per trobar persones que van patir la violència de reraguarda (militar o dictatorial), ja fos en primera persona o a través de familiars. Ha comptat amb la col·laboració de l’equip de l’advocat i mediador Jordi Palou.

Un cententar de persones van escoltar aquests 12 testimonis a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer divendres passat. Escoltar-los va ser la manera d’homenatjar-los. L’alcaldessa, Lluïsa Moret, va descriure-ho com un «exercici col·lectiu de reconeixement, reconciliació, recuperació i justícia que honora les víctimes que han estat invisibilitzades durant tant de temps i les seves famílies per mantenir vives les seves vides com a símbol de lluita i de resiliència».

L’Audiència Memorial forma part del Programa Municipal de Memòria Històrica (Sant Boi Recorda) de l’Ajuntament, amb el Patrocini de la Diputació de Barcelona. Fa poc es va fer una experiència en la mateixa línia, donant la paraula als nens que es van exiliar per culpa de la guerra en una exposició.

Recomanacions personalitzades