Els 3.000 nens exiliats durant la guerra civil prenen la paraula en una exposició

El Museu Can Barraquer de Sant Boi acull l’exposició ‘Els «Niños de la Guerra»‘, un relat viu de l’experiència de les víctimes més innocents del conflicte.

Els nens van ser evacuats per protegir-los de la guerra // Arxiu Nacional de Catalunya

Els primers mesos de l’any 1937, gairebé 3.000 nens espanyols van ser evacuats cap a la Unió Soviètica per protegir-los de la Guerra Civil espanyola. Van ser refugiats, víctimes d’un exili forçós a causa de la dictadura franquista, després van haver de viure la II Guerra Mundial i finalment van acabar integrant-se en la societat soviètica.

La història es pot conèixer des de dimarts passat i fins al diumenge 25 de febrer a Sant Boi de Llobregat en l’exposició ‘Els “Niños de la Guerra” expliquen la seva vida, expliquen la teva història’, produïda amb motiu dels 80 anys de la Guerra Civil per l’Arxiu Nacional de Catalunya, el Memorial Democràtic i l’associació Archivo, Guerra y Exilio.

En primera persona

Cartes, dibuixos, escrits biogràfics i fotografies fetes pels protagonistes van guiant l’exposició, amb un relat fet en primera persona pels propis protagonistes: infants espanyols, majoritàriament d’Astúries i País Basc, però també de Cantàbria, València, Barcelona, Madrid i altres punts, que expliquen les peripècies i experiències viscudes.

La mostra fa una referència a la solidaritat internacional amb aquells nens, víctimes innocents de la guerra, fent un paral·lelisme amb la situació similar que viuen els refugiats de la guerra de Síria.

Aquest diumenge a les 12 del migdia es farà una visita guiada de la directora d’Archivo Guerra y Exilio, Dolores Cabra, i una taula rodona amb dues Nenes de la Guerra que explicaran la seva experiència vital.

Recomanacions personalitzades