Sant Boi busca la complicitat dels empresaris en l’estratègia de ciutat sostenible

L’escola de negocis IESE recomana a Sant Boi de Llobregat que treballi amb el món econòmic per avançar en la nova marca de ciutat saludable i sostenible que es vol projectar. Detecta una falta de formació en tres sectors que cal potenciar: la salut mental, la logística i la tecnologia.

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, es va adreçar als empresaris santboians // Jordi Julià

El Fòrum Empresarial de Sant Boi, la trobada periòdica del món empresarial de Sant Boi organitzada per l’Ajuntament, s’ha tornat a reunir aquest 2018 amb un objectiu: avançar en l’estratègia de ciutat saludable i sostenible. No era casual que a l’entrada al recinte s’hi veiés el cartell de ‘Sant Boi Respira un altre aire’ que ja es va poder veure en l’exposició de la Puríssima. Setmanes després d’haver guanyat el premi a Ciutat més sostenible d’Espanya, l’Ajuntament ha buscat fer un altre pas dins d’aquesta estratègia, definida en diversos plans i documents com el Pla de Turisme.

Ara, l’objectiu és fer aquest canvi amb la complicitat del món empresarial. Un centenar d’empresaris van escoltar la ponència de Miquel Rodríguez, gerent del PPP for Cities de l’IESE Business School. Aquest organisme ha fet un estudi, encarregat per l’Ajuntament, que valida l’estratègia de ciutat saludable i sostenible. «El futur és a les ciutats, que cada cop creixeran més i generaran més riquesa. Això és una oportunitat de negoci, però també planteja dos reptes: la sostenibilitat i la lluita contra les desigualtats», va plantejar Rodríguez.

Considera que és necessari construir una «ciutat integrada i sostenible» que suposa un «canvi de paradigma en la manera de pensar i d’actuar». Sant Boi té una bona situació de partida perquè està dins la gran Barcelona que «el situa al mapa: és la 8a àrea urbana amb més inversió estrangera» i alhora està encara millor per tractar-se d’una ciutat ja reconeguda com a sostenible: «És la gran oportunitat».

Miquel Rodríguez (IESE) va fer una ponència sobre el canvi de paradigma de Sant Boi // Jordi Julià

Va posar com a exemple per aprendre dels errors el cas de Vancouver, que es va proposar fer un canvi de model econòmic basant-se en fer la ciutat més verda del món. L’error, però, va ser que «van ser exemplars en participació ciutadana però no van tenir en compte les empreses». Per això, Sant Boi ha de donar veu al món empresarial en aquest procés.

A part de tenir en compte les empreses, va fer altres recomanacions, com ara treballar conjuntament amb altres administracions o fer un canvi de mentalitat. «Sant Boi té molts concessionaris, però amb la tecnologia arribaran plataformes digitals que faran que els concessionaris puguin acabar desapareixent», va advertir davant d’un públic format per empresaris entre els quals es trobaven precisament empreses d’automoció. També va alertar que «el futur és tecnològic, hi haurà menys treballadors».

Un centenar d’empresaris van participar a la trobada, celebrada a l’hotel El Castell // Jordi Julià

Formació adaptada a Sant Boi

Creu que caldrà potenciar la formació, fent que s’ajusti a les necessitats específiques de Sant Boi, especialment en tres àmbits que han de ser clau: la salut mental, que «volem potenciar però en canvi no hi ha cap mena de formació en aquest àmbit a Sant Boi'», la logística, de la qual «no hi ha gaires estudis, i és clau per a Sant Boi per la seva ubicació» i la tecnologia, pel paper que tindrà en el futur.

També proposa tenir un equip dedicat específicament a aquesta estratègia i involucrar les empreses, «cosa que ja s’està fent». I per últim, fomentar que les empreses participin contínuament amb la presa de decisions. Per això, es farà una taula empresarial que faci reunions més periòdiques per avaluar el compliment d’aquesta estratègia.

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, va subscriure el pla proposat. «Avui comença tot. Tenim un instrument que ha de marcar l’estratègia en el futur. El pla ens ha servit per detectar els nostres trets diferencials que haurem de potenciar i convertir en actius», va declarar a tots els empresaris. El pla té moltes més mesures, que s’acabaran de treballar amb les empreses i es presentarà al detall en el futur.

Recomanacions personalitzades