La Gasol Foundation tindrà Sant Boi com a banc de proves per implicar la societat contra l’obesitat infantil

La fundació creada per Pau i Marc Gasol, que acaba de traslladar la seu a Sant Boi de Llobregat, ha dissenyat un Pla d’Acció contra l’Obesitat Infantil al municipi que pretén implicar centres educatius i de recerca, entitats, comerços i empreses de Sant Boi perquè facin accions conjuntes per reduir l’obesitat infantil. Serà una manera perquè la fundació assagi les iniciatives sobre el terreny i pugui fer projectes pilot.

Els infants seran els protagonistes del pla // Arxiu — Ajuntament de Sant Boi

L’aliança entre la Gasol Foundation i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, que va començar amb la col·laboració del consistori per fer que la seu de la fundació s’ubiqués a Sant Boi, segueix amb la cooperació entre les dues entitats en el Pla d’Acció contra l’Obesitat Infantil a Sant Boi. De moment, la fundació s’ha implicat en les accions que s’estan fent des de l’Ajuntament en els departaments de Cultura, Esports i Salut Comunitària, per una banda, i de Serveis Socials, Salut i Família, per l’altra.

Però no es quedarà aquí. L’objectiu és anar-ho ampliant progressivament dins del propi Ajuntament i no centrar-se només en les àrees relacionades directament en aquesta qüestió, sinó que es treballi des de totes les àrees. És una manera de fer que «la salut esdevingui un element clau en el disseny de les polítiques del municipi», afirmen les dues entitats.

Una exemple d’una de les accions: la fundació coordinarà l’estudi SantBoiSà, que analitzarà les xifres de sobrepès i obesitat infantil i els estils de vida dels infants i famílies del municipi. També s’implementarà el Projecte SAFALÍN (Salut – Família – Infància) que promourà hàbits saludables entre infants en situació de vulnerabilitat de Sant Boi que tinguin entre 6 i 12 anys implicant les famílies. A més, la fundació ajudarà a redactar el Pla de Salut de Sant Boi i el Pla Estratègic de Sant Boi 2030.

Implicar tota la societat

La fundació va presentar el pla al govern de Sant Boi dins les seves instal·lacions // Ajuntament de Sant Boi

Però això és només l’inici. L’objectiu final és traspassar els límits de l’administració i implicar tota la societat. I és que el pla vol «impulsar accions col·laboratives i transversals per construir comunitats més saludables». Consideren «indispensable» involucrar tothom que està implicat en l’educació i desenvolupament dels infants, i així «generar un canvi positiu en els seus estils de vida». Per això, han planificat accions coordinades amb escoles i instituts, i també els professors i la resta d’educadors.

Però tampoc es quedaran només en l’àmbit educatiu. També treballaran amb els centres d’atenció primària i els centres d’investigació presents a Sant Boi. I, per arribar a encara més àmbits de la societat, faran accions que busquin la implicació d’entitats, empreses i comerços locals i mitjans de comunicació, entre d’altres.

Sant Boi, el banc de proves 

Aquestes accions serviran com a banc de proves per a la fundació. «Volem que Sant Boi sigui el territori on es desenvolupin els nostres projectes pilot i on puguem encetar iniciatives pioneres per avaluar i definir intervencions que realment tinguin un impacte positiu en els hàbits dels infants i les seves famílies», va assegurar la directora executiva de la fundació, Cristina Ribes, a l’hora de presentar el pla a l’equip de govern de Sant Boi, el passat mes de desembre, en una reunió a la nova seu de l’entitat.

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, va afirmar que la col·laboració entre el consistori i la fundació “obre moltes portes per avançar en la millora dels hàbits d’alimentació i la bona qualitat de vida” per construir un “Sant Boi saludable i sostenible”. És, de fet, l’estratègia de la nova marca de ciutat.

Recomanacions personalitzades