El PSC promet més inversió a la Generalitat per desencallar la llar residència per a discapacitats

El retard en l’obertura dels apartaments per a persones amb discapacitats que ja estan construïts a Sant Boi és culpa, segons els socialistes, de la falta de pressupost per a serveis socials de la Generalitat. Prometen, de cara a les eleccions al Parlament, prioritzar la inversió social perquè espais com aquest que ja estan construïts tinguin finalment places concertades. 

Els membres del PSC han criticat, des de la porta de la futura llar residència per a discapacitats intel·lectuals, que segueixi tancada // Jordi Julià

Els membres del PSC han criticat, des de la porta de la futura llar residència per a discapacitats intel·lectuals, que segueixi tancada // Jordi Julià

A Sant Boi hi ha construïda, des del 2006, una llar residència per a 12 persones amb discapacitat psíquica. És al carrer Abat Escarré, a tocar del Parc de la Muntanyeta. L’equipament pendent d’obrir és un espai a mig camí entre una residència i un apartament, pensat perquè les persones amb discapacitat puguin viure d’una manera més autònoma. En tot el Baix Llobregat només hi ha una llar residència com aquesta, a Esplugues. Malgrat l’alta demanda i la poca oferta, la llar residència de Sant Boi segueix encara ara sense funcionar tot i estar ja construïda. L’Ajuntament va iniciar els tràmits amb la Generalitat el 2011 i finalment aquest 2017 han aconseguit una partida pressupostària per concertar les 12 places que hi corresponen però encara no s’han fet realitat.

El PSC ho vincula amb el fet que «la Generalitat ha congelat des del 2011 les places per donar atenció a persones amb discapacitat i només n’ha creat 400″. Així ho ha afirmat Raúl Moreno, número 13 per Barcelona del PSC a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre. Ho ha dit aquest dilluns, 4 de desembre, un dia després del Dia internacional de les persones discapacitades, davant de l’edifici on se situarà la llar residència de Sant Boi, acompanyat de l’alcaldessa, Lluïsa Moret. Moreno ha promès augmentar les inversions socials de la Generalitat i ha criticat Dolors Bassa, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies cessada pel 155 i que aquest mateix dilluns sortia de la presó: «Ella mateixa ja va dir al Parlament que no posaria ni un euro més per a noves residències i ho ha complert a la perfecció». Ha lamentat que casos com el de Sant Boi es multipliquen per tot Catalunya, amb residències construïdes que estan a l’espera que la Generalitat faci el concert de les places.

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, ha fet la reivindicació acompanyada d’altres membres del PSC // Jordi Julià

Obrirà el 2018

En el cas de la llar residència de Sant Boi, l’alcaldessa, Lluïsa Moret, confia que finalment pugui obrir el 2018. L’equipament va ser construït el 2006 als baixos d’un bloc de pisos pel promotor del mateix edifici com a part de l’espai per a equipaments que urbanísticament estava obligat a cedir a l’administració. Des de llavors, l’Ajuntament afirma que va estar estudiant quin ús se li donaria i, finalment, el 2011 van fer la sol·licitud formal per iniciar els tràmits amb la Generalitat perquè oferís les places concertades. La resposta afirmativa ha arribat aquest 2017 però encara no s’ha fet realitat i per tant caldrà esperar al 2018. L’alcaldessa confia que llavors es pugui entrar, finalment, en el procés d’adjudicació de la gestió i es concreti el concert amb la Generalitat.

Sant Boi també té una altra mancança en aquest àmbit: la residència per a gent gran, un problema compartit amb altres poblacions del Baix Llobregat, com Molins de Rei«Vam fer el gest de cedir a la Generalitat el terreny de la ronda Sant Ramon, però la consellera ja va dir que no es crearia cap plaça pública. Esperem que el govern que arribi el 21-D sigui més sensible en aquest sentit», ha demanat l’alcaldessa. Moret considera que les necessitats socials «són el que més importa a les persones» i, per tant, «aquestes reivindicacions han de ser les més importats aquesta campanya».

Per fer-ho possible, Moreno, que ha estat diputat al Parlament en la passada legislatura, ha admès que falten més diners per poder-hi fer front. Creu que cal apujar els impostos: «No podem construir un estat del benestar amb una reducció d’impostos. Cal una reforma fiscal progressiva, de manera que qui més tingui més pagui», ha al·legat.

Recomanacions personalitzades