L’Ajuntament no col·laborarà amb l’1 d’octubre

Després de rebre l’informe del secretari, el govern de Sant Boi de Llobregat, format per PSC i ICV, ha decidit no cedir col·legis electorals municipals. Consideren que el «dret a participar» quedarà garantit igualment perquè la Generalitat preveu fer servir locals alternatius.

Imatge de l’Ajuntament de Sant Boi // Ajuntament

Segons ha pogut saber Sant Boi Diari, aquest dijous l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret (PSC) enviarà una carta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, on li comunica que no col·laborarà amb l’1 d’octubre. Respondrà així a la missiva que Puigdemont li va enviar a ella i a tots els alcaldes catalans on demanava que col·laboressin amb el que la Generalitat vol que sigui un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Després de rebre la carta de Puigdemont i una altra del govern espanyol en sentit contrari, el consistori va demanar un informe al secretari de l’Ajuntament, que «és a tots els efectes l’autoritat electoral local», asseguren fonts municipals a Sant Boi Diari.

L’informe jurídic va ser lliurat dimarts, i dimecres el govern va acabar decidint que no hi col·laboraria, tenint en compte el contingut de l’informe i «en vista que aquest referèndum ha estat anul·lat pel Tribunal Constitucional», expliquen les mateixes fonts. La cessió dels locals municipals «suposaria vulnerar la llei i posar en risc la institució i els treballadors i treballadores públics», considera l’Ajuntament.

Els locals queden garantits igualment

Creuen que aquesta decisió permet preservar tant la institució com els treballadors, i al mateix temps, «no vulnera ni dificulta el dret a participar per part dels santboians i santboianes que ho desitgin».

Això es deu a que l’article 20 de la Llei del Referèndum aprovada per Junts pel Sí i la CUP al Parlament ja preveu que si els Ajuntaments no cedeixen els espais municipals, la Generalitat pot habilitar espais alternatius. «La Generalitat compta amb espais suficients a la ciutat per garantir aquesta participació», asseguren des del consistori.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Sant Boi ja va enviar un comunicat divendres passat preveient aquesta situació i on els seus tres regidors es van posar «a disposició de la ciutat» per facilitar-lo, fins i tot sent ells els que signessin el decret de suport al referèndum.

L’Ajuntament, no obstant, ha volgut remarcar que sempre ha «facilitat la participació política i cívica dels santboians i santboianes» i alhora ha recordat que els càrrecs electes estan sotmesos a la llei i han de protegir tant la institució com els treballadors públics.

Recomanacions personalitzades