Entitats i partits independentistes comencen la campanya pel ‘Sí’

L’exalcaldessa socialista de Sant Boi Montserrat Gibert i el president de la Fundació Marianao, Xavier Pedrós, han llegit el manifest fundacional de ‘Sant Boi pel Sí’. La plataforma coordinarà entitats i partits independentistes de Sant Boi per fer la campanya pel ‘Sí’ de cara al referèndum de l’1 d’octubre.

'Sant Boi pel Sí' s'ha presentat en un acte a la plaça de l'Ajuntament // Jordi Julià

‘Sant Boi pel Sí’ s’ha presentat en un acte a la plaça de l’Ajuntament // Jordi Julià

A un mes del referèndum sobre la independència que la Generalitat vol celebrar l’1 d’octubre, aquest dijous 31 d’agost ha començat la campanya per demanar el vot pel ‘Sí’ a Sant Boi. Ha estat amb la constitució de la plataforma ‘Sant Boi pel Sí’, que coordinarà les accions de les organitzacions independentistes de la ciutat.

Encara que la plataforma assegura que estan oberts a tenir més incorporacions, els signants inicials del manifest han estat set. Tres d’ells eren entitats: la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’agrupació d’independentistes castellanoparlants Súmate. Els partits polítics que s’hi han sumat són CUP, ERC, PDeCat i Demòcrates.

També han tingut el suport de dues personalitats destacades de Sant Boi, Montserrat Gibert i Xavier Pedrós, que han estat les encarregades de presentar l’acte fundacional on les entitats han signat el manifest, celebrat a la porta de l’ajuntament: .

Gibert va ser alcaldessa de Sant Boi de Llobregat entre el 1997 i el 2007 pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). L’exbatllessa ja s’havia mostrat en els últims anys molt crítica amb l’actual direcció del partit i favorable a la independència.

Demanen al govern que col·labori

La plataforma, de fet, ha interpel·lat el govern municipal format pel PSC i ICV en relació a la votació. En un comunicat han lamentat que l’executiu «no ha pres encara una postura davant del referèndum i a dia d’avui no ha manifestat si pensa facilitar les votacions». Tot i això, s’han mostrat convençuts que els santboians «podran votar sense cap impediment en els seus col·legis habituals».

D’altra banda, Pedrós és el fundador i president de la Fundació Marianao. El suport al ‘Sí’ l’ha donat a títol individual, mentre que l’entitat s’havia mostrat partidària de la celebració de la votació: van ser els organitzadors de la presentació del Pacte pel Referèndum.

Coordinació mantenint les diferències

El coordinador de Sant Boi Decideix Independència – ANC, Carles Ferré, explica a Sant Boi Diari que la plataforma ‘Sant Boi pel Sí’ -que no té cap càrrec de portaveu- primer es limitarà a fer difusió dels actes que organitzi cada entitat individualment.

A partir del dia 15, quan es preveu que comenci la campanya oficial a tot Catalunya, servirà per coordinar-se entre ells per no contraprogramar-se i ajuntar esforços si cal. Tot i això, remarca que cada partit i entitat mantindrà la independència per enfocar la campanya com trobin més oportú. La plataforma també organitzarà actes unitaris, tot i que els partits i entitats també en faran pel seu compte.

Mobilitzacions si impedeixen votar

El referèndum encara no està convocat i no se sap si es podrà celebrar. La mateixa plataforma ho preveu. Entre els objectius que consten al manifest també hi ha haver de fer mobilitzacions unitàries «en suport a persones, institucions i/o col·lectius que, en defensa del Referèndum, rebin la repressió de l’estat» que intenti impedir-ne la celebració.

També admeten en el seu comunicat que Sant Boi és una «plaça tradicionalment difícil» per a l’independentisme, però confien tenir uns bons resultats tenint en compte que «ha experimentat un notable increment» els últims anys.

Recomanacions personalitzades