L’exalcaldessa socialista Montserrat Gibert critica l’actual direcció del PSC

L’exdiputada socialista Montserrat Tura ha presentat a Sant Boi el seu llibre, molt crític amb el PSC actual. L’exalcaldessa socialista Montserrat Gibert va aprofitar la presentació de l’acte per mostrar-se també molt crítica amb la direcció actual del partit, assegurant que aquests «han traït els seus ideals».

Poc més d'una vintena de persones van assistir a la presentació del llibre de l'ex-diputada del PSC Montserrat Tura. // Maria Roda

Poc més d’una vintena de persones van assistir a la presentació del llibre de l’exconsellera del tripartit Montserrat Tura // Maria Roda

La biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, símbol de l’últim mandat de la que va ser alcaldessa de Sant Boi entre els anys 1997 i 2007, Montserrat Gibert, va ser l’escenari escollit per que Montserrat Tura, una de les cares més visibles dels anomenats crítics del PSC, presentés el seu llibre Estirant del fil. Quan el PSC va abandonar el catalanisme. 

Unes 20 persones van esperar durant 45 minuts que Tura arribés a l’acte i van escoltar durant aquest temps com Gibert aprofitava per fer una crida a la unitat dels partits davant el 9N. «Els polítics del Parlament han d’estar a l’alçada del moment i els hi demano unitat per aconseguir la independència, després ja cadascú votarem als nostres», va assegurar la socialista santboiana, mantenint una postura molt distant a la direcció del seu partit.

Entre el públic hi havia regidors de l’Ajuntament tant d’ICV com de CIU, així com el candidat de ERC a les properes municipals, Miquel Salip. No hi havia, en canvi, cap representat de l’executiva socialista local. Durant els moments d’espera a Tura, Gibert va estar acompanyada a la taula per Manuel Monllaó, coordinador de la xarxa territorial de Moviment Catalunya al Baix Llobregat, qui va explicar com en uns mesos «existirà per fi una nova força política socialista que reflecteixi el veritable esperit dels que sempre hem estat d’esquerres i catalans». 

Durant més de mitja hora es va poder escoltar a una ex alcaldessa amb moltes ganes de dir la seva opinió i d’explicar clarament què ha passat amb el PSC per arribar a la situació actual. «La jerarquia va usurpar el poder a les bases, l’executiva és gent que ha traït els ideals» va exposar Gibert, qui és va declarar obertament independentista. Després d’agrair la presència d’alguns partits polítics a l’acte, Gibert va assenyalar que «no comptar amb CiU a l’hora de crear llistes unitàries davant unes probables eleccions plebiscitàries seria un error descomunal que no ens podem permetre». 

Montserrat Tura acompanyada de Montserrat Gisbert, ex-alcaldessa de Sant Boi i Manuel Monllaó, coordinador de la Xarxa Territorial de Moviment Catalunya al Baix Llobregat. // Maria Roda

Montserrat Tura acompanyada de Montserrat Gibert, exalcaldessa de Sant Boi, i Manuel Monllaó, coordinador de la Xarxa Territorial de Moviment Catalunya al Baix Llobregat // Maria Roda

En el seu llibre, Montserrat Tura repassa amb un to molt personal carregat d’anècdotes familiars els últims anys de la història de Catalunya i sosté la tesi que «les veus crítiques del PSC no són dels que s’escindeixen; al contrari, és aquest partit el que ha abandonat el catalanisme», com va proclamar durant la presentació.

Tura va fer un discurs breu, després de demanar perdó per arribar tard, i volent que fos el públic qui participés al debat, tot i que això ja s’havia produït durant els minuts anteriors a la seva arribada amb les intervencions de Gibert i de Monllaó. L’exconsellera socialista va remarcar que l’obra «no és un llibre de retrets al PSC, sinó d’anàlisis del que passa avui dia al món».

La preocupació pel nou 9N va ser visible durant tot l’acte, en el que els ponents van deixar clar que ells haurien apostat per una consulta plural, en la que pogués votar la gent del Sí i la gent del No. «No es pot confondre el dret a decidir amb la independència», va afirmar contundent la autora del llibre, abans d’obrir el micro al públic que va participar preguntant sobre com i quan es definiria la nova força socialista d’esquerres. Aquesta nova força que unirà la diàspora socialista es troba en un procés de confluència per constituir una nova força sobiranista al Baix Llobregat entre Moviment Catalunya (MC), Nova Esquerra Catalana (NECat) i el Moviment Avancem.

Recomanacions personalitzades