Diversos santboians han estat agredits per la seva orientació sexual

Mirades de desaprovació, agressions verbals i fins i tot físiques són alguns dels atacs que diversos santboians LGTBI han rebut. Molts eviten mostrar-ho per evitar-los. Ho revela el qüestionari de la campanya ‘Sant Boi és diversa’, que han completat 158 persones.

Pas zebra amb els colors LGTBI // Ajuntament Sant Boi

Pel dia de l’alliberament LGTBI, s’ha pintat un pas zebra simbòlic // Ajuntament de Sant Boi

El respecte a la diversitat d’orientació sexual i a la llibertat de tots els ciutadans encara no s’ha assolit. Diverses persones de Sant Boi han assegurat haver estat víctimes d’agressions per haver mostrat la seva orientació sexual. L’agressió més habitual en l’espai públic és el menyspreu explícit en les mirades de la gent. També es detecten agressions verbals i, en alguns casos, han arribat a ser fins i tot físiques.

Les agressions van lligades a la visibilitat, a l’expressió de l’afectivitat en públic o a l’expressió de gènere. En aquest sentit, alguns santboians indiquen que opten per mantenir de forma discreta la seva orientació sexual per evitar discriminacions. És el cas, sobretot, de la situació en l’àmbit laboral, en què es registra un menor percentatge d’agressions.

Això és el que es desprèn de la campanya ‘Sant Boi és diversa’, una iniciativa que va néixer amb la voluntat de copsar l’opinió dels santboians sobre la percepció que tenen del col·lectiu de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals i Intersexuals (LGBTI). Analitzant les respostes dels 158 participants que han completat l’enquesta i han acceptat ser identificats amb el seu nom, s’ha extret com a conclusió que «Sant Boi no és una població on es produeixin moltes situacions de discriminació, però tampoc és un espai on la diversitat sigui visible, reconeguda i acollida», segons l’Ajuntament.

La tasca a les escoles és el gran repte

D’altra banda, gairebé totes les dones del moviment LGTBI -i també heterosexuals- han vist o viscut situacions de menyspreu, exclusió i agressió verbal o física en les escoles i els instituts cap a persones del col·lectiu. A més, els ciutadans han demanat, a través de les seves respostes, que les realitats dels homosexuals estiguin presents en els continguts escolars, ja que, segons ells, en cap moment es parla obertament de la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere, i sempre es dóna per descomptat que tot l’alumnat és heterosexual.

La iniciativa ‘Sant Boi és diversa’ es va presentar el passat mes de març amb un autobús contra l’homofòbia com a reclam i una interpel·lació a la ciutadania amb missatges com ‘Carn o peix?’, ‘Blau o rosa?’ i ‘Dolç o salat?’. A més, s’ha acompanyat amb una pintada col·lectiva d’un pas zebra contra la LGTBIfòbia amb els colors de l’arc de sant Martí.

Recomanacions personalitzades